Blogger i forum raje iz Houstona!

Tuesday, November 29, 2005

Semir Osmanagic - Saopstenje za Stampu



Sa zadovoljstvom objavljujem izvode iz zvaničnog “Izvještaja o geološkom ispitivanju tla na lokaciji uzvišenja Visočica u Visokom”, području prve piramide u Evropi.

Autor Izvještaja je dipl. geolog Nađija Nukić, stručnjak sa 25-o godišnjim iskustvom na geološko-sedimentološkim radovima širom Bosne i Hercegovine. U Izvještaju se, između ostalog, kaže:

“S obzirom da je oblik Visočice pravilan geometrijski oblik, čije su sve četiri strane identične (osim prednjeg dijela zbog ulaznog platoa), može se zaključiti da priroda u toku svog stvaranja nije mogla istaložiti ovako pravilan geometrijski oblik, jer svi materijali (breča, konglomerat, grauvake-pješčari) pripadaju sedimentnim kastičnim stijenama, koje su nastale od sitnih čestica nošenih vodom i taložene!
Na predmetnoj lokaciji su određene mikrolokacije tri sondažna bunara. Penjući se od lokacije sondažnog bunara na bočnoj strani objekta ka vrhu Visočice utvrđeno je da se nakon određene dužine penjanja pod istim konstantnim uglom dolazi na jedan zaravnjen plato, širine 2,5 metra, da bi nakon toga ponovno bio uspon, pa opet plato i tako sve do vrha Visocice.
Grubim otkopavanjem su se ukazale određene konture, za koje se može reći da imaju određenu geometriju. Čišćenjem blokova špartlom i metlicom može se vidjeti da su blokovi slagani jedan na drugi, s tim da je onaj koji se nalazio iznad smaknut prema unutra, ali su poredani kao cigle pri gradnji objekata!
Interesantna je pojava da na blokovima koji su bili prekriveni mahovinom, blok je čitav i neoštećen. Takva dva bloka su otkrivena ispod sondažnog bunara, gdje se jasno vide ravne strane ta dva bloka i mjesto njihovog spajanja. Daljnjim detaljnim čišćenjem spoja između dva bloka, na mjestu gdje je humus ušao dublje u dubinu, otkriveno je da je taj blok obrađen i ravne glatke površine!
Na lokaciji drugog sondažnog bunara konstatovana je pojava ploča od dolomita i pješćara koje su pravilno raspoređene u istom nivou po cijeloj površini sondažnog bunara. Na dubini od 1,70 metara izvađena je ploča pješćara na kojoj se jasno vide koncentrični krugovi. Ovu pojavu treba u daljim istraživanjima ispitati u smislu da li je to rad ljudskih ruku.
Ukupna širina i dužina trećeg sondažnog bunara je 9,30 x 9,80 metara i može se konstatovati, a imajuci u vidu prethodna sondažna bušenja, da je plato najvjerovatnije svojom cijelom dužinom centralnog dijela popločan. Popločavanje nije bilo u vidu stepenica, već je postavljanje ploča pratilo nagib padine. Vizuelno se može reći da su ploče pješćara djelo ljudskih ruku, što znači iz bloka izvađene i izrezane u dimenzije koje su im bile potrebne!”
Iz svega navedenog očigledno je da se potvrđuje postavljena hipoteza o “brdu Visočici” kao kolosalnoj kamenoj strukturi – piramidi. Zidovi Bosanske piramide Sunca su građeni od obrađenih megalitnih blokova breče, koji su doneseni na ovu lokaciju i formiraju stepenastu piramidu. Prilazni plato je monumentalnih dimenzija (preko 15.000 kvadratnih metara) popločan sa pravilnim arhitektonskim pločama, odsječenog i poliranog pješćara.

Potpuno je isključeno da je riječ o prirodnoj formaciji ili srednjevjekovnim stečcima!

Ovi rezultati dali su puno pravo za formiranje Fondacije pod nazivom “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” koja u ovom momentu okuplja blizu 200 intelektualaca iz BiH i čitavog svijeta. Ova sjajna koncentracija znanja i entuzijazma nastavlja sa pripremama za slijedeću fazu istraživanja u aprilu 2006. godine.

Thursday, November 24, 2005

Houston Danas - Toyota Centar

Image hosted by Photobucket.com
Houston Rocketsi nastavljaju sa porazima

Image hosted by Photobucket.com
Toyota Centar, oko 15,000 gledalaca.

Image hosted by Photobucket.com
Medju njima je bilo i Bosanaca, a Bogami i Hercegovaca

Image hosted by Photobucket.com
Jos jedan poraz, McGrady-u zelimo brz oporavak

Sretan vam dan drzavnosti Bosne i Hercegovine

Svim gostima i prijateljima u houstonu, ovom prilikom zelimo uputiti cestitku povodom 25. Novembra, Dana Drzavnosti Bosne i Hercegovine!

Sunday, November 20, 2005

Fudbal: Bosnae - Omni 13-2

Image hosted by Photobucket.com

Ekipa "Bosnae" je zapocela novu sezonu na najbolji moguci nacin, a to jeste pobjedom od ni manje ni vise vec 11 golova razlike. Prisutni gledaoci su imali prilike da uzivaju u majstorskim "fintama" Agnesa, Mirse, Bojana, Safeta i ostalih, te naravno iskusnom vratarskom predstavom naseg golmana Islama. Novi LEGEA dresovi Bosne i Hercegovine su bili jedan dodatni motiv da se sezona odpocne sa sto boljim rezultatom.
Bojan je prvi bio koji je pogodio mrezu Omni-a iz brzog slobodnog udarca, da bi za koju minutu i Omni uzvratio. Tako da je ekipa Omni-a na samom pocetku i izgledala da ce biti dostojan protivnik na terenu, medjutim ulaskom na teren Agnesa poceli su i da se redaju golovi u mrezi ekipe Omni. U drugom poluvremenu igracima Omni-a nestaje snage pa tako i njihov otpor prema napadima Bosnae blijedi. Dovoljno je reci da su momci u dresovima Bosne i Hercegovine postigli 13 golova i time da opisem samu igru tima.
Hvala navijacima na velikoj posjeti i na gromoglasnoj podrsci, i pozivamo vas da dodjete na sljedecu utakmicu u jos vecem broju.
Slike navijaca sa igracima poslije utakmice:
Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com
Komentari sa utakmice: "Dobra vam ova Devetka!"

Slike u vecem formatu mozete pogledati na >>Houston Raja Photo Kutku - Arhiva Slika<<

Komentare u vezi ove utakmice ili Bosnae opcenito mozete ostaviti na >>Houston Raja Forumu<<

Thursday, November 17, 2005

Najava: Bosnae - Omni u Nedjelju 8:00 PM



Prvu utakmicu za novu sezonu Bosnae igra u nedjelju protiv ekipe Omni u 8:00 h PM. Utakmica se igra u dvorani West Houston Indoor koja se nalazi blizu raskrsca Clay rd i HWY 6 (kliknite ovdje za tacnu mapu).
Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da dodju i podrze nas tim u utrci za prvo mjesto. Raspored utakmica za citavu sezonu mozete naci >ovdje<

Monday, November 14, 2005

Fudbal: "Bosnae" igra prvu utakmicu u nedjelju



Ekipa "Bosnae" koja je vec jednu sezonu odigrala u West Houston Indoor pod drugim imenom, od nedjelje Nov. 20 pocinje novu sezonu u punom sastavu.
Igraci ce nastupati u plavim dresovima u kojim nastupa i reprezentacija Bosne i Hercegovine. Na spisku ekipe su trenutno: Islam(golman), Jusuf, Adis, Adnan, Emir, Denis, Mirsad P., Mirsad B., Nihad, Marshall, Agnes, Safet. Moguce je da se ekipi pridruzi jos jedan ili 2 igraca.
Sve utakmice se igraju Nedjeljom u prostorijama West Houston Indoora koji se nalazi na Clay rd. i HWY 6.

Sunday, November 06, 2005

Bajramsko Sijelo U Organizaciji BKZ



Na najbolji nacin proslavljeni su Bajram Mubarek dani uz Bajramsko Sijelo koje je organizovala Bosnjacka Kulturna Zajednica Houston. Program veceri su zapoceli malisani iz mekteba BKZ koji predvodi Aziz Efendija. Neki su ucili ilahije, neki su recitovali pjesmice a neki su ucili sura. Zatim nakon male pauze na binu stupa omladina iz KUD Zmaj od Bosne (jedna od sekcija BSKa). U tradicionalnim nosnjama, i uz Bosansko kolo igrali su i zaista iznenadili prisutne kako su sve to dobro uvjezbali za prilicno kratko vrijeme. Sve je to odlicno organizovao Mirsad Colic koji je zaduzen za organizaciju ove sekcije kluba, a za koreografiju su bili zaduzeni Mehmed Agic i Azra Imsirevic. Za kraj veceri grupa "Mostarski Behari" uzimaju mikrofon te uz zvuk narodne muzike bina se puni gostima. Na kraju mozemo da pohvalimo klub za organizaciju a i goste sto su ispostovali da nedonose alkohol na sijelo. Odlicno Bajramsko sijelo, nadamo se da ce i sljedeceg Bajrama biti nastavljena tradicija.

>>KLIKNITE OVDJE DA VIDITE SLIKE SA BAJRAMSKOG SIJELA<<

Friday, November 04, 2005

Semir Osmanagic se Vraca u Houston



Na zasluzeni odmor svojoj kuci u Housotnu u subotu bi se trebao da vrati nas sugradjanin, sada vec poznati istrazivac, Semir Osmanagic. Nakon sto je izdao knjigu o Bosanskoj Piramidi, Osmanagic je nastavio i sa daljim istraizvanjima na brdu Visocica iznad visokog ili mozda vec sada mozemo reci "Bosanskoj Piramidi Sunca." Naime nakon utvrdzenih strana brda, koje se u perfektom geografskom obliku podudaraju sa stranama svijet, i nakon zracnih snimaka utvrdzeno je da ovo brdo se podudara sa izgledima piramida.
Nakon kopova na vise strana "piramide" otkriveno je da sastav zemlje neodgovara okolici, te su odkriveni kameni blokovi, za koje gospodin Osmanagic tvrdi da su Stepenice Piramide. Na ravnom plato-u ispred piramide, izkopani su ogromni kameni blokovi, ustvari ploce koje se nalaze sirom cijele livade ipod koje Osmanagic tvrdi da se nalazi kameni plato.
Nastavak radova bi trebao da bude u proljece.
Za vise informacija i slika piramide posjetite sekciju u forumu houstonraje.

Thursday, November 03, 2005

Houston Danas - Bajram Namaz

Gostima Islamske vjeroispovjesti zelim Bajram Serif Mubarek Olsun.



>>Kliknite ovdje da pogledate slike sa Bajram Namaza<<

Wednesday, November 02, 2005

Obavijest iz BCC Povodom Obiljezavanja Bajrama



Bajram namaz ce se ako Bog da klanjati sutra 03/11/2005 Cetvrtak sa posetkom u 7:30 h. s tim sto cemo ako Bog da sabah klanjati u 6:00 h istog jutra.

Bajramsko sijelo ce se odrzati u Subotu 05/11/2005 sa posetkom u 7:00 odnosno 19:00 h. Sijelo ce biti u istoj sali u kojoj smo klanjali prva dva bajrama i u kojoj smo imali sijelo. Sala na Hwy 6

Alkohol strogo zabranjen, molimo sve goste da obrate paznju na to.