Blogger i forum raje iz Houstona!

Sunday, February 19, 2006

Karanović: "Grbavica" je duboko human film



Glumica Mirjana Karanović, koja igra glavnu ulogu u filmu "Grbavica", koji je dobio "Zlatnog medvjeda" na festivalu u Berlinu, izjavila je danas Tanjugu da je film zaslužio nagradu i da je posebno raduje kako je primljen kod publike.
"Ipak, meni je najvažnija publika. Nemam visoko mišljenje o festivalima i ne uzdam se u nagrade, ali način na koji su gledaoci u Berlinu primili film bio je veličanstven i to je najveća nagrada", rekla je ona.

Debitantski film Jasmile Žbanić govori o posljedicama rata u Bosni i Hercegovini kroz priču o ženi koja je poslije silovanja zadržala dijete, a ono sada saznaje svoje porijeklo.

"U publici je bilo Nijemaca i naših ljudi koji žive tamo, ali i mnogih drugih nacija, i svi su emotivno reagovali. Mislila sam da su te emocije samo naše, nas koji imamo taj rat kao svoje mentalno, pa i fizičko iskustvo, da samo kod nas ovaj film može da izazove suze", rekla je umjetnica.

"Za mene je bilo najveće ushićenje kada sam vidjela da ono što smo napravili u tom filmu ima vrijednost među svim ljudima", istakla je ona i dodala da se nada da će film biti prikazan i u Srbiji.

Karanović je rekla da "film nema ni najdalju vezu s politikom".

"To je vrlo ljudska, humana i pozitivna priča. Ne vidim da bi nekome ovdje moglo da smeta da se prikaže film o sudbini jedne majke koja je začela dijete u logoru od strane zlikovaca koji sebe neopravdano zovu Srbima", izjavila je glumica.

Ona je najavila da će poslije međunarodnih uspjeha njenih filmova - bosanskog "Go West" i hrvatskog "Svjedoci", ponovo igrati u Srbiji, gdje joj je ulogu ponudio Emir Kusturica.

Film, pod radnim naslovom "Zavjet", bit će sniman na proljeće. "To je vrsta uloge kakvu do sada nikada nisam igrala i vrlo sam sretna zbog toga", rekla je Karanović


Prenosi Fena

0 Comments:

Post a Comment

<< Home