Blogger i forum raje iz Houstona!

Tuesday, July 04, 2006

Osvajanje Treceg Mjesta u St. Louisu

Planirano je bilo da iz Houstona krene najbolji sastav Bosnae, sa planom da se osvoji turnir u St. Louisu. Prvi peh je definitivno bila teska povreda Eldina Sijercica, a naravno i otkazivanje njegovog brata Emira. Pred sam odlazak su odkazala jos 2 igraca a to jeste Bojan i Ado, tako da se na put zaputilo svega 6 igraca i to ukljucujuci jedno pojacanje u ekipu.
Iz Houstona ekipa u kombiju krece u sljedecem sastavu Agnes, Vedo, Adis, Juso i Peter, dok je Nedzad vec otisao sa sovjim autom ranije. Iz Houstona smo krenuli oko 8 sati, iako je sve bilo planirano i ranije, vec nam je bilo jasno da cemo u St. Louis stici u kasne sate. Najvise nas brine sto pojedini igraci nisu mogli da zaspu u kombiju jer znamo da nas ceka jedan naporan dan sutra, a medzu njima je bilo i onih koji su radili i 3 smjenu.


U St. Louis stizemo oko nekih 9 sati i idemo direktno na veceru u "Stari Grad." Tu nas vec cekaju Nedzad i Mirso, nase pojacanje iz St. Louisa. Tu se pricaju dozivljaji sa puta ali vec i gaje prvi planovi za sutra.


Nakon opet nekih samo 4-5 sati spavanja ustajemo rano i idemo na kafu u "Milano", a oni koji nisu mogli odoliti otisli su i na porciju cevapa u obliznju cevapdzinicu.
Na teren stizemo u 10 sati, i odma primjecujemo nekoliko stvari koji nam nece ici u prilog. Teren je izuzetno dug i sirok, kao da se igra na velike golove a ne na male. Vec tu vidimo da sa samo 2 zamjena igraca mi ovdje nemamo sta traziti. Temperatura tog dana je bila 98 stepeni, a ubrzo saznajemo i da ce se sve utakmice igrati u jednom danu, znaci od kvalifikacija do finala sve ce da se odigra u subotu. Malo razocarani novostima ipak uplacujemo novac i idemo na izvlacenje. U grupi izvlacimo ekipu iz Milwaukee i Zepu, sto je izgledalo kao jedan solidan zrijeb.

Prvu utakmicu igramo protiv ekipe Milwaukee-a koji su dosli izuzetno spremni, sa velikim brojem igraca i navijaca. Ipak bez vecih poteskoca golovima Vedada, Petera i Adisa Bosnae izbacuje ovu ekipu iz daljeg takmicenja rezultatom 4-1.

U drugom mecu se sastajemo protiv ekipe Zepe. Zepa u ovaj mec ulazi izuzetno agresivno. Jedan odbrambeni igrac Zepe klizecim startom nad peterom, nanosi povredu Peteru koju ce ovaj nositi do kraja turnira. Ipak Bosnae sigurnom igrom postize Gol ali i nadigrava ekipu Zepe, te je rezultat mogao vrlo lagano da glasi i 3:0 da su igraci u napadu bili malo prisebniji pri kraju utakmice. Ovom pobjedom Bosnae ulazi u cetvrt-finale. Nazalost na kraju Utakmice Juso se zali na povredu i skida kopacke.

Bosnae ulazi u Cetvrt finale sada sa samo jednim igracem na klupi. Bosnae dolazi u vodstvo od jedan nula ali nakon povrede Alena u ekipi Bosnae, ostajemo bez i jednog zamjenog igraca. Izmoreni neuspjevamo da privedemo pobjedu kraju pa igraci Jedinstva iz St. Louis postizu pogodak. Igraju se produzetci, Bosnae igra zatvorenu igru te iz brzih kontri preko Vede i Petera pokusavaju da ugroze gol Jedinstva.
Ipak ostaje nerjesen rezultat, i Bosnae nakon boljih izvodzenja penala prolazi u polu-finale.

Vec iznemogli nakon 3 meca pod 98 stepeni, sada bez i jedne jedine zamjene Bosnae ceka da vidi s kim ce da igra u polufinalu. Na odredzivanju polufinalista dolazi do jedne veoma nejasne situacije. Jedna od ekipa odustaje od daljeg nastupa, i onda se ekipi BiH St. Louis daje slobdno kolo, a ekipi Bosnae da ponovo nastupaju protiv ekipe Zepe ali ovoga u polufinalu. Po svoj logici, Bosnae kao prvoplasirani u svojoj grupi bi trebao da ima slobodan termin u polufinalu. Bez ikakvog objasnjenja stvari idu dalje i Bosnae ulazi u 4 utakmicu turnira. Vec sada moramo priznati da je svojom herojskom i vrlo atraktivnom igrom Bosnae privukla velike simpatije gostiju i navijaca. Gotov svi koji su gledali utakmicu su poceli da navijaju za malobrojnu ekipu Bosnae. Bosnae je uspjela da izdrzi jedno poluvrijeme i to cak, vrlo dostojno se suprostavi odmornoj i mnogobrojnoj ekipi Zepe. Medjutim u drugom poluvremenu jedan od igraca bjezi odbrani Bosnae i postize gol. Bosnae baca onda sve svoje karte u napad, a u igru pokusaju da ulaze i povrijedzeni Alen i Juso da bi makar po koji minut zivota vrijednog odmora dali igracima koji su na terenu. Pred sami kraj izboren je i penal pred golom Zepe, ali lopta pogadza stativu 2 puta i izlazi iz gola. Samo minut kasnije jos jedna Sansa pred golom Zepe i sama sreca ih je spasila pa lopta odskoci od ispucenje na terenu i lopta skrenu sa noge jednog od napadaca Bosnae.
Iznemogli igraci Bosnae jednostavno odustaju od igranja u zadnjim minutama, pa Zepa postize i posljednji pogodak.

Ljubitelji fudbala cestitaju momcima iz Houstona na herojskoj borbi danas, pa cak i gospodin iz redakcije Sabaha nam cestita i slika.

Nakon iscrpljujuceg dana odlazimo direknto na bazen i jaccuzzi, a zatim nakon kraceg odmora idemo na svecanu dodjelu pehara u organizatorov restoran. Tamo nas ceka nagradna vecera i pice, te Pehar za osvojeno 3 mjesto i zahvalnica za ucesce na ovom tradicionalnom turniru.



Ipak moramo biti zadovoljni i ovim trecim mjestom kad se uzme u obzir da smo igrali sa izuzetno malim brojem igraca a da smo ipak ostavili dobar utisak na sve posjetioce turnira, i stekli veliki respekt kod drugih ekipa na turniru kojih je bilo iz Chicaga, St. Louisa, Kansas Citya, Milwakeea, Iowe itd.
Bio je to i lijep osjecaj druziti se zajedno sa igracima drugih timova pa i upoznati timove iz drugih gradova koji su nas isto tako pozvali na njihove buduce turnire na sto cemo se mi sigurno odazvati.

Nedjelja jutro naravno donosi jos jednu posjetu lokalnom kaficu, a zatim i odlazak na cevape u Bosna Gold. SLijedi i kratka posjeda supermarketu sa nasim proizvodima gdje se naoruzavamo sokovima, slatkisima, dvd-ovima za puta nazad u Houston.

Rezultati:
Grupa:
Bosnae - SC BiH Milwakee 4:1
Bosnae - Zepa 1:0

1/4 Finale
Bosnae - Jedinstvo St. Louis 1:1 (2:1)

1/2 Finale
Bosnae - Zepa 0:2

Na turniru je nastupalo 11 ekipa iz St. Louisa, Chicaga, Iowe, Milwaukeea, Kansas Citya i Houstona

Sve SLIKE SA TURNEJE mozete pogdledati ovdje

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Svaka cast momci, ovo je bio herojski poduhvat. Sa samo 6 igraca na visokoj temperaturi i "mutnim"zrijebom u polufinalu je stvarno ogroman uspjeh. Da su svi isli(Eldin, Emir, Bojan i Ado)i da je Islam mogao da brani,Bosnae bi se bez ikakvih problema prosetala na turniru. Svaka cast za dostojno predstavljanje nase zajednice i potvrde da se u Hjustonu igra najbolji fudbal u Americkoj Bosanskoj dijaspori. Svi smo ponosni na vas, kako na vase igracke tako i ostale kvalitete(Posebno one sa feste).
Bravo majstori.
P.S. Slike su vam prave.
Hajmo Bosno,Bosno, Bosno, hajmo Hercegovino....

2:12 PM

 

Post a Comment

<< Home