Blogger i forum raje iz Houstona!

Tuesday, October 17, 2006

U BCCH Iftar za 27 Noc Mjeseca Ramazana



Iftar u Srijedu
BCCH pored iftara petkom, subotom i nedjljeom organizuje i iftar za 27 noc ramazana koja ce biti ove srijede. Svi clanovi i prijatelji kluba su dobrodosli u prostorije kluba za ovu noc.

Uspjesnan Mjesec Ramazana
Kao i prosle godine i ove godine u prostorijama kluba je svake noci klanjana Teravija, a svakog Petka, Subote i Nedjlje bio odrzan iftar. Bila je to velika prilika za sve Bosnjake da osjete dio onog za cime ceznu, da osjetimo taj dio Bosne koji nam svima nedostaje. Bila je to prilika da uz svoj narod, i svoje obicaje se podsjetimo na dane ramazana provedene u staroj zemlji, teravije klanjane u dzamijama sirom Bosne i Hercegocine, Iftare obavljane uz svoje familije i najblize koji su danas s one strane okeana.
Treba i pozdraviti cinjenicu da za razliku od prosle godine klub ima daleko veci broj clanova, iftari i Teravije su bile posjecenije, organizovanije itd.. Povrh svega clanove kluba treba da raduje i cinjenica da za kratko vrijeme rada smo uspjeli i da kupimo svoje sopstvene prostorije u koje cemo uskoro da se preselimo i akoBogda do Kurban bajrama biti u mogucnosti i da klanjamo Bajram Namaz.

O 27oj Noci...
Koja je vaznost 27 noci mjeseca Ramazana?
To je noc za koju se predpostavlja da je noc kada je pocela objava Kur'ana poslaniku Muhamedu S.A.V.S. Iz Hadisa se zna da je objava pocela u zadnjih 10 dana ramazana, te da se radi o neparnom danu. Po nekim raznim studijima koje su radili Islamski ucenjaci uspostavljeno je da bi to najvjerovatnije mogla biti 27 noc mjeseca Ramazana.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home