Blogger i forum raje iz Houstona!

Thursday, December 14, 2006

BiH Postala NATO-ov Partner za Mir



Bosna i Hercegovina se u četvrak u Bruxellesu zvanično priključila Partnerstvu za mir Atlanskog saveza, nekoliko sati prije Srbije i Crne Gore.
"San Bosne i Hercegovine se ostvario", izjavio je Nebojša Radmanović, predsjedavajući tročlanog bh. predsjedništva.

Bosna i Hercegovina je ušla u Partnerstvo koje predstavlja prvi nivo institucionalnog dijaloga s Atlantskim savezom, ali ne i garanciju za ulazak u savez.

Vijeće Sjevernoaltlantskog saveza je od šefova triju država prvo pozvalo Radmanovića da potpiše temeljni dokument o Partnerstvu.

Nakon ceremonije potpisivanja u četvrtak, generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je podsjetio da "prijem u Partnerstvo za mir ne znači da su uvjeti koje je postavio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju zaboravljeni".

Radmanović je odgovorio da "u BiH nema osobe koja nije spremna da sarađuje s Haškim tribunalom", javio je AFP.

Prije nego što su ranije započeti sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) došli do svoje završnice, Alijansa je Sarajevu, Beogradu i Podgorici ponudila učešće u najširem vojno-političkom programu, koji za cilj ima ojačati zajedničku sigurnost, izvještavaju dopisnici iz sjedišta NATO-a.

Do sada je dokumenat pristupa PfP-u potpisalo 30 država, od kojih su neke u međuvremenu postale i punopravne članice NATO-a. Danas im se pridružuju još tri, što će potpuno zaokružiti široki euro-azijski prostor (s izuzetkom Bjelorusije) sigurnosnih partnera.

Za vojni savez je zapadni Balkan strateški i politički izuzetno važan što je priznao i glasnogovornik NATO-a James Aparturai: "Svima je jasno da je BiH, kao i Srbija, veoma značajna, jedna od ključnih država u regionu, i ne želimo da te države ostanu izvan polja zajedničkih aktivnosti, želimo da su s nama."

Članstvo u PfP-u ne znači samo uspjeh - tu je i stalna obaveza transparentnosti nacionalnih odbrambenih planova i budžeta, demokratska kontrola vojnih snaga, spremnost da sudjeljuju u operacijama koje se vode pod zastavom UN-a, te da razvijaju tijesnu sradanju s vojim savezom.

Kada je riječ o Balkanu, tu je i obaveza nastavka sardnje sa Haagom, koja nije zaboravljena - naprotiv, jedan od razloga pozivu iz Rige je stav Alijanse da će lakše i ozbljnije uticati, prije svih na Srbiju, a onda i na BiH, da što prije i što uspješnije dovrše "hašku priču".

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

jos malo, blizu smo a tako daleko. naravno mislim na Evropu. jos samo da hoce oni iz manjeg entiteta pristati na ono sto su obecali Evropskoj Uniji u vezi reforme policije.

3:29 PM

 

Post a Comment

<< Home