Blogger i forum raje iz Houstona!

Friday, December 01, 2006

Haag: Stanislavu Galicu dozivotni Zatvor!



Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju osudilo je u četvrtak Stanislava Galića, komandanta bosanskih Srba tokom opsade Sarajeva između 1992. i 1994. godine na doživotni zatvor, zbog terora nad civilnim stanovništvom.

"Žalbeno vijeće odbacuje presudu od 20 godina prvostepene instance i osuđuje Galića na doživotni zatvor", rekao je Fausto Pocar, sudac koji je predsjedavao sjednicom, pročitavši u cijelosti presudu.

Ovo je prvi put da je ICTY konačnom presudom izrekao najtežu kaznu predviđenu statutom.

Kazna koja je izrečena na prvostupanjskoj instanci u decembru 2003. "potcijenila je ozbiljnost Galićeve uloge", ocijenilo je Žalbeno vijeće.

Optužba je tražila doživotni zatvor za Galića, zapovjednika Romanijskog korpusa od rujna 1992. do kolovoza 1994., jedinice koja je držala pod opsadom Sarajevo. On je prvi optuženi od ICTY-a kojem se sudilo za opsadu Sarajeva.

Ovaj "srednjovjekovni pakao", kako ga je nazvala glavna tužiteljica, koji je trajao 44 mjeseca, što se smatra najdužom opsadom u Europi nakon Drugog svjetskog rata, praćen je televizijskim kamerama cijeloga svijeta a da međunarodna zajednica nije bila u stanju da okončati ga.

U granatiranju i njegovog stanovništva ubijeno je 11.700 ljudi, među kojima više od 1.500 djece, prema brojkama Helsinškog komiteta za ljudska prava.

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Opsada Sarajeva je velika mrlja cijelom svijetu, pogotovo onim zemljama koje su aktivno ili pasivno pomagali srpskim agresorima.
Galic jeste krivac, ali on je sitan igrac, oni koji su naredili opsadu i oni koji su je precutno podrzali bi trebali biti na optuzenickoj klupi zajedno sa njim.
Onaj glavni je crko, jedan se krije po sumama i gorama BIH i Crne Gore, jedan slobodno hoda Beogradom, ide na utakmice i svadbe, ostali uzivaju penzionerske dane u Londonu i Parizu.
I pored toga nisu ubili Sarajevo, malo je zilavije nego sto su oni mislili.

2:36 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Sto je najgore covjek koji sljeduje njihove ideje i dan danas ima najvecu podrsku Bosanskih srba... naravno radi se o Miloradu Dodiku.

9:31 AM

 
Anonymous Anonymous said...

istorija je dokazala da se fasizam mora vojnicki poraziti, tako se jedino mogu fasisoidni narodi civilizirati.
srpski fasizam je jos uvijek vrlo ziv, jos uvijek je ideja velike srbije u glavama kako vodja tako i obicnog naroda.

11:56 AM

 
Anonymous Anonymous said...

ma mogu nam ga sada svi lagano popusiti,mislim na ove srpske i hrvatske nacionaliste koji pokusavaju da razore Bosnu i Hercegovinu.Mozda jeste malo vulgarno ovo sto pisem ali se mi tako sada osjecamo!!!

2:39 PM

 
Anonymous Anonymous said...

pazi samo da se ne zeznes, mozemo se osiliti lahko pa cemo misliti pogresno, i kada pricas mogo bi pricati u prvom licu jednine.

4:36 PM

 

Post a Comment

<< Home