Blogger i forum raje iz Houstona!

Friday, December 15, 2006

Uhapseno 26 Bivsih Pripadnika VRS u USA



Američke vlasti uhapsile su 26 bivših pripadnika Vojske RS, a ne 19 kako se prvobitno vjerovalo, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Svi uhapšeni terete se da su prešutjeli svoju vojnu prošlost, kad su, kao izbjeglice, stigli u SAD. Prema izvještajima američkih medija, svi oni se dovode u vezu sa genocidom u Srebrenici.

Bh. vlastima do sada je službenio potvrđeno samo jedno hapšenje u američkoj saveznoj državi Viskonsin, dok su porodice trojice Srba iz države Ilinois prijavile bh. konzulatu u Čikagu da su ih američke imigracijske vlasti uhapsile pod istim optužbama.

"Pored toga, raspolažemo neslužbenim podacima da su u Sjevernoj Karolini uhapšena još četvorica, a na Floridi 18", izjavio je Nebojša Regoje, glasnogovornik MVP-a.

On je rekao da su po, do sada dostupnim podacima, svi uhapšeni bh. državljani i da će Ambasada pokušati stupiti u kontakt s njima.

Prema američkim zakonima, svi oni bi mogli biti deportirani u BiH, a pred sudom se suočavaju s maksimalnom kaznom od pet godina zatvora zbog prevare imigracionih vlasti.

Prema izvorima bliskim srpskoj dijaspori, većina uhapšenih na Floridi su izbjeglice s područja Zenice i Vozuće. Za sada su poznata imena samo dvojice - Neđo Ikonić iz Milvokija i Strahinja Krsmanović iz Floride.

Nebojša Kostić, advokat Ikonića, tvrdi da američke vlasti tragaju za 600, a moguće i više bivših pripadnika Vojske RS, koji se dovode u vezu sa genocidom u Srebrenici.

''Hapšenja će se sigurno nastaviti jer američko ministarstvo za unutrašnju sigurnost još provjerava svoje baze podataka o svima koji su uselili u SAD kao izbjeglice. Koriste se spiskovima koje im je Haag dostavio, a koji su još 1997. godine zaplijenjeni u arhivama Vojske RS. Riječ je o spisku na kojem se nalazi 17.000 pripadnika Drinskog korpusa VRS i 2.000 iz specijalnih jedinica", izjavio je Kostić "Nezavisnim".

Vlasti RS su prošle godine došle do imena od oko 20.000 vojnika i policajaca, čije jedinice su, u vrijeme genocida, bile angažovane na području Srebrenice.

Strahinja Krsmanović, jedan od uhapšenih nalazi se na spisku koji je 2005. godine sačinila Radna grupa za Srebrenicu na osnovu spiskova koje im je dostavila vojska.



Jedan po jedan...

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

To je dobra vijest, ali ima ceta jos sto hodaju slobodno po BOSNI a u Americi da i nepricamo.Ali svi ce oni jednog dana tamo gdje su i zasluzili .AMIN

12:47 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Ova hapsenja i sudjenja u zadnje vrijeme su samo dio politike kako bi pokazali Evropi da smo mi i Srbija sposobni za suradnju sa Hagom. Ovo je dobro samo se bojim jedne stvari a to je da se ovim sitnim ribicama ne zadovoljimo pa zaboravimo na one velike dvije koje toliko traze, pa nikako da ih nadju. Svu su "Srbiju" i R Srpsku pretresli pa nigdje ih.
"politika je ko zena"

11:20 PM

 
Anonymous Anonymous said...

pocelo je pocelo, sad je na redu houston, znam sigurno da ih ima najmanje 5-6 ovdje.

9:56 AM

 
Anonymous Anonymous said...

doso djavo po svoje, mislila braca da ce se izvuc, malo klali i ubijali, silovali i palili pa se sklonili u ameriku dok sve prodje.
e necemo tako dino, iam jedan po jedan da izlaze iz misje rupe.
znam i ja da ih ima u hjustonu, doce red i njih ako ne pobjegnu prije toga

6:16 PM

 

Post a Comment

<< Home