Blogger i forum raje iz Houstona!

Monday, January 29, 2007

13 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Predivan grb.
Bilo bi dobro, za nas koji ne znamo, da se nesto vise napise o tom grbu?

1:44 PM

 
Blogger Sandokan said...

1978 god. Berlinski kongres donio je odluku da se teritorija Bosne i Hercegovine stavi pod upravu Austro-Ugarske monarhije. Grb korišten u to doba je dizajniran po uzoru na grb Stjepana Vukcica Hrvatinica, bosanskog velikaša iz 14 vijeka. Originalni grb ima bijelu podlogu i dvije crvene trake na vrhu grba. (Izvor informacija: FOTW Flags Of The World ).
Austro-Ugarska je izvršila aneksiju Bosne i Hercegovine 1908 godine i vladala je Bosnom do kraja prvog svjetskog rata. Nakon aneksije zastava nije sadrzavala grb i sastojala se samo od crvene i zute trake.

2:05 PM

 
Blogger Sandokan said...

Uglavnom radi se jednom od najpoznatijih Bosanskih grbova koji su koristeni kroz Historiju. Prvo krajem 14 vijeka... a najpoznatiji s tim sto ga je prihvatila i AustroUgarska monarhija. Ovaj grb je poznat po tome sto ga je kasnije koristila i Handzar divizija koja je digla pobunu u Francuskoj itd. Uz Grb kralja Tvrtka (Ljiljani) i onaj sa polumjesecom i zvijezdom (koristen dolaskom osmanlija) najprepoznativljiji grb BiH prije formiranja Jugoslavije... Eto ukratko sam nesto sklepao koliko ja poznajem historiju :)

2:17 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hvala, samo si napravio jedan -lapsus calami-, mislio si verovatno na 1878 a ne 1978.

4:15 PM

 
Blogger Sandokan said...

Da 1878, taj prvi sam samo prenjeo sta pise na wikipedia

9:08 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Zasto je naziv BOSNAE a ne BOSNA?Da li ono E ima neko znacenje ili samo onako?

10:58 AM

 
Blogger Sandokan said...

Opet kazem to dolazi i 14 vijeka... vjerovatno se je BOSNAE izgovaralo BOSNA, a tad se je sluzilo i drugim pismom... Znaci promjenom gramatike, pismom BOSNAE je preslo u BOSNA.
Eh sad neki jezici su zadrzali to ime, ako se nevaram na francuskom se Bosna pise BOSNAE.
To je neko moje razumjevanje, neka me neko ispravi ako nisam upravu.

11:47 AM

 
Anonymous Anonymous said...

HVALA NA ODGOVORU

11:52 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Samo da dodam na temu imena BOSNAE:

BOSNAE na latinskom je genitiv od Bosna. Bukvalan prevod bi bio Bosanski. Imenica Bosnae se koristi kao neka vrsta pridjevske imenice. Npr. Descriptio Bosnae i Hercegovinae je recimo naslov knjige topografskih karata i najtačniji je prevod Nacrt Bosne i Hercegovine (dakle, provincije). Forum Bosnae bi tako bio Bosanski forum, odnosno Forum Bosne (Srebrene).

12:26 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hvala, to je i mene interesovalo.
Da li zna neko, da li Bosna ima neko znacenje? Ustvari, sta je ono u zagradi-Srebrene? Da li Bosna na nekom jeziku znaci Srebrna?
PS.Dobra tema

1:42 PM

 
Blogger Sandokan said...

Kolko ja znam da je i grad i drzava Bosna dobila ime po rijeci Bosna. A kako je rijeka dobila ime nije sigurno, ali se zna da je to ime imala i prije dolaska slavena, znaci radi se o ilirskoj rijeci.

2:49 PM

 
Anonymous Anonymous said...

sandokan masala kako si pametan.

4:16 PM

 
Blogger Unknown said...

Bosna srebrena je naziv franjevačke provincije u Bosni. Prvo sjedište bosanske kustodije Franjevačkog reda je bilo u Srebrenici i zato joj je ostao taj povijesni naziv. Pojam Bosna srebrena nema geopolitičko, već ima samo crkveno značenja.

4:22 AM

 

Post a Comment

<< Home