Blogger i forum raje iz Houstona!

Tuesday, January 16, 2007

Unisti Zivote Mnogih! Dobit' Ces Samo 7 Godina!



Srbin iz Bosne i Hercegovine Dragan Zelenović nagodio se s tužilaštvom Haškog tribunala da prizna krivicu za mučenje i silovanje bošnjačkih žena u Foči u proljeće 1992. godine, saopćeno je danas u Haagu.

Sudija Alfons Ori je, na raspravi o sporazumu optuženog i tužilaca, rekao da je Zelenović pristao da prizna krivicu po sedam tačaka optužnice, a da će tužioci, zauzvrat, odustati od preostalih sedam.

Orie je naveo da predstavnici odbrane i optužbe nisu mogli da postignu sporazum o dužini kazne za Zelenovića.

Tužilaštvo je predložilo da mu bude izrečena kazna između 15 i 20 godina zatvora, a odbrana da to bude od sedam do 10 godina, prenio je Tanjug.

Zelenovića optužnica tereti za mučenje i seksualno zlostavljanje Bošnjakinja koje je u aprilu 1992. godine s drugima nezakonito držao na više lokacija u Foči.

U tim zločinima je, prema navodima optužnice, više puta učestvovao i sam Zelenović koji je tada bio jedan od zapovjednika vojne policije i vođa paravojnih jedinica u tom gradu.

Kao jedan od najtežih zločina u optužnici se spominje grupno silovanje 15-godišnje djevojčice.

Vlasti u Sarajevu su u junu prošle godine Zelenovića izručile Haagu, nakon što ga je Rusija prethodno izručila BiH. U Rusiji se Zelenović skrivao devet godina.

U prvom pojavljivanju pred sudom, juna 2006., Zelenović se izjasnio da nije kriv.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Sta reci nego sramota cijeloga svijeta. Ovo sto su ovi monstrumi radili ne bi ni zvijeri. Sve je to olahko zaboravljeno i prasina pokriva sjecanje na najstrasnije zlocine. Ovi u Hagu ce mu bez problema dati samo 7-8 godina i pojeo vuk magarca. Ovo se nikada ne smije zaboraviti. Mora se naci nacin da se stalno vrsi pritisak na sudove,bilo to Haski ili mozda nas u buducnosti...Pravda je dostizna....Kad tad...

7:48 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Treba ubiti govno,i onako ce u zatvoru krepati kao Milosevic.

4:54 PM

 

Post a Comment

<< Home