Blogger i forum raje iz Houstona!

Monday, April 30, 2007

Bosnae - Wheelers 8:4



Prosli smo jos jednu prepreku ka tituli prvaka u West
Houston Indoor, puno teze nego sto se ocekivalo.
Rezultat na poluvremenu je bio 5 : 0 za nas, u drugom poluvremenu protivnik koristi nase opustanje I semafor na kraju utakmice pokazuje 8 : 4.
Ekipa Wheelers se pokazala kao dobra ekipa, mjesavina Britanaca I Meksikanaca, pojacani najboljim igracem iz ekipe Chelsea dok je ekipa BOSNAE bila oslabljena neigranjem Vede i Adisa.
Pocelo je hat-trikom Ade koji je sinoc odigrao odlicnu utakmicu I zasluzuje da ponese laskavu titulu igraca utakmice.
Uz Adu, standarno dobru partiju je pruzio I Agnes I obzirom da smo igrali sa samo tri izmjene ucinak ostatka ekipe je bio vrlo zadovoljavajuci.
U strijece su se upisali:
Ado (4), Agnes (2), Necko i Denis.
Do kraja sezone su ostale jos dvije utakmice, do odlaska na turnir u Atlantu jos mjesec dana. Igraci ce iskoristiti ove dvije utakmice kao pripremu za turnir dok nasi navijaci izgleda ne trebaju pripreme, sinoc su navijali u top formi I pokazali nam kakva nas podrska ocekuje u Atlanti.

FC “BOSNAE”

Friday, April 27, 2007

Bosnae - Wheelers u Nedjelju u 5:00 PM



Utakmica pocinje u Nedjelju u 5:00 PM u West Houston Indoor.
Bosnae je na prvom mjestu sa 5 pobjeda, dok su Wheelersi na osmom mjestu sa samo jednom pobjedom i 4 poraza.

Tuesday, April 24, 2007

Preporucujemo: Kultur Shock



Kultur Shock je etno/punk/rock band iz Seattle, Washington predvodjen jednom licnoscu koja je vrlo poznata javnoscu iz nasih prostora. Radi se o sarajliji Srdjanu Jevdjevicu poznatijim kao Gino Banana. Gino Banana je u 80im izbacio nekoliko hitova od kojih je najpoznatija "Mace Moje Cupavo." Gino Banana je dolaskom u Ameriku prosao kroz sve ono sto su prolazili svi imigranti koji su dosli na zapad, bavio se je razlicitim profesijama, vozio kamion, a pokusaj da izbije na muicku scenu zavrsio je s tim da je bio na ulicama. Medjutim vremenom je skupio grupu ljudi koji ce formirati Kultur Shock, radi se o jednom Bugaru, jednom Hrvatu, jednom Japancu te 2 Amerikanca. Kultur Shock sa svojom vrlo prepoznatljivom muzikom koja na trenutke podsjeca kao dosta bolja verzija onog sto je Nele Karajlic pokusao da uradi sa Kusturicom. Kultur Shock je postao iskljucivo popularan u Zapadnoj Americi, nesto slabije na istoku zemlje, ali zato veoma popularan u evropi posebno u Britaniji, Njemackoj, Italiji te nakon posljednje turneje i na Balkanu. Posljednji album "We Came To Take Your Jobs Away," je iskljucivo dobar, ali i definitivno orginalan na svoju ruku. Dok slusate pjesmu Zumbul, osjetite merak koji dobijete iz jedne prekrasne Sevdalinke a u isto vrijeme uzmudzenost i energiju koju dobijete dok slusate hard rock ili heavy metal. Neke pjesme na albumu kao sto je "Sarajevo" dosta vas podsjecaju na System of a Down. Za ljubitelje urbane muzike, definitivno predlazem ovaj album.

Monday, April 23, 2007

Javne i Drzavne Institucije Sve Vise Podrzavaju Iskopavanja na Visockim Piramidama



Projekt istraživanja Bosanske doline piramida ima punu podršku Vlade ZDK-a, izjavio je za Agenciju Fena premijer ZDK-a Miralem Galijašević nakon posjete arheološkim lokacijama u Visokom.

Premijer Galijašević i ministri Kantona obišli su danas kompleks podzemnih tunela te plato piramide Mjeseca gdje su razgovarali o budućoj saradnji.

"Vlada će aktivno pomagati Fondaciji u organizacionom i finansijskom smislu, dakle, već je planiran određeni iznos za Projekt koji smatramo izuzetno vrijednim", kazao je za Fenu Galijašević.

Vlada ZDK-a će također, kazao je Galijašević, tražiti od nadležnih federalnih i kantonalnih institucija da se osigura nesmetan rad u Bosanskoj dolini piramida.

FC Bosnae - Gachupines 11:2



Jos jedno prijatno nedeljno vece uz FC “BOSNAE” i jos jedna sigurna pobjeda protiv ekipe Gachupines.
Ekipa Gacupines je bila solidan protivnik ,pomalo nervozni pred kraj utakmice, stekao se utisak da su pokusali izazvati incident na sto mi nismo nasjeli. Treba posebno istaci njihovog golmana u prvom poluvremenu koji je imao par dobrih odbrana i u nekoliko navrata je uspio spasiti svoj gol kad se nasao oci u oci sa nasim napadacima.
Na drugoj strani nas golman Islam nije imao posla u prvom poluvremenu, tek jedna parada za dusu i publiku, u drugom dijelu Denis na golu,ista slika , tek pokoji rijedak sut na nas gol.
Mi smo postigli 11 golova, mogli jos najmanje toliko ali i pokazali da je fudbal najljepsi kad se igra jednostavno i “na prvu”.
Za igraca utakmice cemo odabrati Agnesa koji je bio pravi motor ekipe i za kojeg protivnik nije imao rjesenja a moramo naglasiti da nije bilo slabog mjesta u ekipi.
Ako pogledamo statistiku ove sezone primili smo samo 9 golova u 5 utakmica sto je u prosjeku manje od dva gola po mecu.
Postigli smo 54 gola, u prosjeku skoro 11 po mecu dok je nas naveci konkurent ove sezone u pet utakmica dao jedan gol manje a primio 22 gola.
Obzirom da se necemo sresti sa njima ove sezone, voljom zrijeba ili vlasnika dvorane, gol razlika je vrlo bitna i trenutno imamo poprilicnu prednost.
Sve ovo govori da cemo biti u top formi za turnir bosanske dijaspore u Atlanti krajem maja. Nije tajna da imamo velike ambicije na tom turniru i da cemo uz pomoc nasih navijaca, od kojih je veliki broj vec potvrdio odlazak, uspjesno predstaviti nasu malu zajednicu iz Houstona.

Sunday, April 22, 2007

Nokia?

FC Bosnae Igra Veceras u 8:00 PM



U sali West Houston Indoora, FC Bosnae se susrece protiv ekipe Gachupines koji se nalaze na 9 mjestu na tabeli. Utakmica pocinje u 8:00 PM.

Friday, April 20, 2007

Knjige Tim Clancy-a na Amazon.com



Knjige Tim Clancy-a o Bosni i Hercegovini mozete naci i naruciti i na amazon.com

KLIKNI OVDJE DA POGLEDAS KNJIGE NA AMAZON.com

Tim Clancy: BiH se penje na svjetske liste destinacija koje morate vidjeti!




Tim Clancy rođen je u New Yorku, a BiH već petnaest godina zove svojom domovinom. Ovaj neumorni borac za očuvanje ekologije i veliki zaljubljenik bh. prirodnog i kulturnog naslijeđa, u razgovoru za naš portal otkriva izvor ljubavi prema BiH i motivacije za konstantnim radom na promociji naše države u svijetu.

Iako niste rođeni Bosanac, svoju ljubav i patriotizam prema BiH pokazujete kroz intenzivnu promociju ove zemlje i svih njenih ljepota. Odakle crpite inspiraciju i snagu?

- Gdje god da se nalazim moja životna filozofija je ista. Meni je dobro ako je mojoj zajednici dobro! Ja sam u BiH došao u najgore vrijeme, krajem '92 godine, ali sam možda i najljepše i najinteresantnije stvari naučio tokom tog mračnog vremena. Smatram da je moja obaveza da ja malo vraćam od onoga što je meni BiH dala. Imam pozitivno mišljenje o BiH i mislim da svijet također zaslužuje to da vidi. To je moj mali doprinos. Promoviram BiH i to za mene nije posao, to mi je "ćejf".

Napisali ste nekoliko knjiga o BiH i njenim ljepotama. Čak ste našu državu odveli i na stranice jednog od najvećih web servisa u svijetu - Yahoo.com. Vaša ljubav prema BiH je očita. Iz čega mislite da je izrasla?

- Napisao sam sedam knjiga o BIH. Imamo puno potencijala i ako ljudima ne ponudimo informacije o tome neće nam niko doći. Mi želimo otvarati BiH za svjetsko tržište. Bitno je da imamo dobre i tačne informacije napisane na dobrom engleskom. Ja sam inače završio književnost pa mi pisanje svakako ide od ruke. Postoji veliki interes za turističke vodiče kroz BiH, pogotovo od britanskih izdavača. To ću naravno iskoristiti i dalje ću pisati brošure i knige. Promovirat ćemo turističku ponudu BiH.

U ovom vremenu u kojem dominiraju korupcija, nezaposlenost, sveopće nezadovoljstvo, Vi vidite samo dobre stvari u BiH. Na šta mislite da se svi građani BiH trebaju fokusirati kako bi nama i našoj zemlji bilo bolje?

- Pitanje je samo da li mislimo da je čaša poluprazna ili polupuna. Ja mislim da je polupuna. Moja motivacija i pozitivni stav o BiH je nastao upravo zbog svih negativnih stvari. Moj način da izrazim svoje frustracije i želje za promjenama jeste da uradim sve ovo što radim. Ja ne očekujem od Vlade ili bilo koga drugog da mijenja moju situaciju. Ja ovdje živim i moj stav je da ako ja želim nešto bolje, ja moram "nešto" uraditi. Ne mogu sve promijeniti, ali mogu "nešto". Ovo što ja radim je moje "nešto" i svako od nas može doprinijeti svojim "nešto". Ja sam itekako svjestan svih negativnih stvari koje se ovdje dešavaju i to mi iskreno daje motivaciju da radim.

Da li je istina da je uz Vašu pomoć i Vaš rad, BiH je dospjela na neke od renomiranih listi turističkih servisa zemalja koje morate posjetiti. Kako ste uspijeli postići takvo nešto?

- Ne znam da li je moja pomoć bila ključna ili ne, ali BiH se definitivno, pogotovo Sarajevo, penje na listu mjesta koje morate vidjeti. "Lonley planet", web servis koji se bavi preporukom turističkih destinacija, stavio je BiH na 42 mjesto. Britanski list "Guardian", od 50 novih top destinacija u svijetu, izabrao je Sarajevo na 7. mjesto. To je ogroman uspjeh. Možda zbog mojih knjiga koje se najviše prodaju u Velikoj Britaniji.

U BiH ste došli kada je bilo najteže. Odakle Vam hrabrost i želja da budete sa Bosnom kada joj je bilo najteže?

- To je više bila naivnost nego hrabrost. Ja nisam ni znao šta je rat. Ja sam uvijek bio protiv rata bilo gdje i bilo kada. Odlučio sam doći na tri sedmice da radim sa djecom. Moja porodica se bavi prosvjetom, obrazovanjem pa mi je to možda malo u krvi. Zato sam došao i još sam tu.

Koje su Vaše trenutne aktivnosti i šta planirate u budućnosti raditi u BiH?

- "Greenvisions" je firma čiji sam suosnivač, a nudi alternativni razvoj ove zemlje. Naša filozofija je da se kroz ekoturizam može postići jako puno. Bavimo se promocijom bh. ljepota i prirode i nastavit ćemo putem kojim smo krenuli. Borimo se protiv sječe šuma i uništavanja prirode, pritom nudeći alternativu. Motivišemo mlade ljude da shvate da ovdje imaju budućnost za dobar život.

Planirate li zauvijek ostati u BiH?

- Ovo je moj dom i ostajem zauvijek u BiH. Pravit ću kuću malo izvan Sarajeva jer volim brda, planine i selo više nego grad. Moja buduća žena je Bosanka i planiramo ostati ovdje zauvijek.

Wednesday, April 18, 2007

Slike Sa Radova na Dzamiji



U Foto Kutku u nasem forumu dodali semo nekoliko slika sa radova na dzamiji ali bih predlozio da posjetite galeriju slika na website-u BCCH-a.

KLIKNI OVDJE DA POGLEDATE SLIKE NA BOSNJACI.US

Tuesday, April 17, 2007

F.C. Bosnae Houston Napokon Dobio i Zvanicni Grb

Monday, April 16, 2007

Bosnae - Stella 6:1



Pred pocetak utakmice stvari nisu izgledale bas najbolje. Ekipa Bosnae je ovu utakmicu odigrala sa svega 2 zamjena igraca, bez golmana Islama, Nedzada, povrijedzenog Nihada, Mirse B., te odsutnih igraca. Rotacije igraca i izmjena taktike za ovu utakmicu je bila neminovna, tako da je Bosnae cijelu utakmicu odigrala sa 3 zadnja igraca da bi se Vedo, Agnes i Safa rotirali naprijed. Ova taktika je urodila plodom na najbolji nacin moguce, napadi "Stelle" su se zavrsavali bezopasni po gol Bosnae, a brzi kontra-napadi bijelih su zavrsavali pogotkom. Denis je na golu odlicno odradio svoj dio zadatka a citiram rijeci prvog golmana tima Islama: "Branit' ces ti meni malo vise sad Denise."

Odgodjen MISS Texasa

MISS Texas-on se odgada do daljnjeg,ali
zainteresovane djevojke se mogu i dalje prijavljivati i poslati kratku
biografiju o sebi na e-mail fadilb@juno.com

Novi datum i mjestuo drzavanja bit ce na houstonraja.info

Sunday, April 15, 2007

15 April - Dan Armije RBiH



Ovaj video je u cast svih onih kojih od 92-95 CASNO branili ciljeve slobodne, nezavisne i jedinstvene BIH, zemlje svih njenih naroda.

Friday, April 13, 2007

Bosnae i Stella u Nedjelju u 10:00 PM




FK Bosnae igra svoj cetvrti mec ove sezone protiv petoplasirane ekipe "How Stella Lost Her Groove". Bosne je na prvom mjestu sa 3 pobjede i 0 poraza, isto kao i drugo plasirani Manchester Utd. Interesantno je to da Bosnae nece imati sansu da se sastane protiv svog najjaceg konkurenta u ligi. To je prava steta jer smatram da bi ovo mogao da bude veliki nedjeljni derbi. Uzevsi u obzir da se radi o veoma kvalitetnoj ekipi, Bosnae nesmije kiksati ni u jednoj utakmici te odrzati veoma dobru gol razliku da bi zadrzali prvo mjesto do kraja sezone. Velika iskusenja momci u dresovima sa BH grbom ce imate u utakmicama protiv uvjek nezgodnog "Knust SBO", te novom ekipom "Nitrogen."

Cafe Pita U Houston Pressu



Clanak o Bosanskim Cevapima i Cafe Pita je izasao u lokalnim novinama Houston Press. Clanak mozete pogledati na njihovoj stranici
Prenosimo vam clanak u cijelosti:


Café Pita +
Bosnian food is a delicious cross between Turkish and Slavic cuisine
By Robb Walsh
Published: April 5, 2007

afé Pita + on Westheimer at Wilcrest is the city's hottest new Bosnian restaurant. Okay, it's the city's only Bosnian restaurant. There was another one for a while called Café Europe on Fountainview, but it no longer serves food. Now it's a Bosnian coffeehouse.

*
Troy Fields
Difficult to pronounce -- and delicious: Cevapcici and lepinja with ajvar, kajmak and chopped onions.
Difficult to pronounce -- and delicious: Cevapcici and lepinja with ajvar, kajmak and chopped onions.

Where:
10890 Westheimer, 713-953-7237.
Details:
Hours: 11 a.m. to 10 p.m. Mondays through Thursdays; 11 a.m. to 11 p.m. Fridays; noon to 10 p.m. Saturdays and Sundays.

Pizza: $6.99

Cevapcici: $5.99

Grilled sardines: $6.99

Meza: $6.99

Stuffed cabbage: $7.99
Subject(s): Bosnian, Café Pita +

A lot of Bosnians fled to the United States in the mid-1990s during the war. Now, a decade later, Bosnian espresso bars and restaurants are popping up around the country. St. Louis seems to have the most, followed by Detroit.

At Houston's Café Pita +, the specialty is the Bosnian national dish -- cevapcici -- which is a hamburger that looks like a hot dog. To make it, you grind beef and lamb, add pureed onions and mix in whatever other vegetables, herbs and spices you like. Then you form the mixture into spicy ground meat cylinders and grill them.

The first time I ever had cevapcici was at the home of some Balkan friends. Sabina, who is Bosnian, mixed up the meat and formed it into fingers, while her husband Boris, a Croatian, cooked them outside on the gas grill. When the meat was almost done, he put pita bread on top of it to toast, then we ate the meat wrapped in pieces of warm pita with pureed red pepper and onions. Boris told me that Bosnians and Croatians grill cevapcici in the backyard the way Americans cook hamburgers and hot dogs. I loved the stuff.

Then Boris and Sabina moved away from Houston, leaving me without a cevapcici connection. Recently, some other Bosnian friends told me about Café Pita +. The cevapcici there aren't cooked outside on a grill, but they are served on authentic lepinja, a spongy Bosnian bread that's like a cross between pita and focaccia. The bread is split open before it's laid over the sizzling meat. An order of cevapcici at Café Pita + gets you six meat cylinders sandwiched between the top and bottom of the hot and slightly greasy lepinja bun.

The first time there, I almost made the mistake of picking up the whole thing like a hamburger. Don't do it -- your cevaps will end up on your shirt. My Bosnian friends demonstrated the proper technique. First, you tear off a piece of the flat bread and slather it with the red and white spreads that came in little condiment cups on the plate.

The red stuff is a luscious pureed pepper-and-eggplant paste called ajvar. The white one is a dairy spread called kajmak. Real kajmak is a fermented clotted cream that's made throughout the Middle East. It's not available here, so Bosnians in America whip up a reasonable facsimile with cream cheese, butter and feta.

Once you spread the hunk of lepinja with ajvar and kajmak, you are ready to add one of the cevapcici and a healthy topping of chopped raw onions. Then you roll the whole thing up and take a big bite. Along with our cevapcici, we also ordered pljeskavice, a patty made of similarly seasoned meat, but cooked flat on the griddle instead of rolled into cylinders.

As with the cevapcici, you cut off a chunk of meat and the bread underneath it and assemble a sandwich using the spreads and raw onions. It seems odd to cut up the patty since it looks so much like a hamburger. The flavor of both of these ground-meat specialties is a fascinating cross between an American hamburger on a bun and a Middle Eastern kebab on pita. Cevap, as it's known for short, even sounds like "kebab."

Bosnian cuisine is a hybrid of two of my favorite food traditions, Slavic and Middle Eastern. For four centuries, Slavic Bosnia was part of the Ottoman Empire. During the period of Turkish rule, Slavic-speaking Muslims became the dominant social group. The menu at Café Pita + provides an interesting snapshot of how modern Bosnian cooking has evolved.

Ottoman rule in Bosnia ended in 1878, but much of the population remained Muslim. As a result, pork is seldom seen. At Café Pita +, pepperoni is one of the pizza options, and there's a cobb salad with a little prosciutto, and that's about it. Our Bosnian friends are nonpracticing Muslims, and they don't have any problem with eating pork. But when I asked them to order a typical Sarajevo-style pizza at Café Pita +, they skipped the pepperoni and went for the topping called soujuk, a spicy dried beef that reminded me of softened jerky.

We also tried the Café Pita + "meza" plate. I usually think of hummus, baba ghanoush and other such Middle Eastern dips when I think of a meza plate. But the one at Café Pita + looks more like an Italian antipasti platter with an assortment of olives, pickled peppers, feta, soujuk, salami, cheese and slices of a black dried beef the menu calls "pastrami." In fact, the meat is Bosnian pastrma.

The pastrami you get at the supermarket is smoked corned beef. Bosnian pastrma, on the other hand, is a highly spiced air-cured beef descended from the Turkish pastirma, which means "pressed meat." The recipe calls for meat to be pressed to remove the water, then seasoned with a paste of cumin, fenugreek, hot chiles and garlic and allowed to air-dry. Beef is the most common meat used, but in Central Asia, pastirma is also made from lamb, goat, camel and water buffalo. Bosnian pastrma is traditionally served with the Bosnian brown bean soup called grah.

The brown bean soup I got at Café Pita + was thickened with flour and served without any meat. It was the one dish I tried at Café Pita + that was too bland. Next time, I'll get it with some pastrma on the side.



Fresh sardines grilled over an open flame with lemon potatoes was an unusual entrée that I want to try again. I ate the lightly charred little fish with the potatoes and some ajvar. It was a strong and satisfying flavor that went great with the cold beer I was drinking.
Where:
10890 Westheimer, 713-953-7237.
Details:
Hours: 11 a.m. to 10 p.m. Mondays through Thursdays; 11 a.m. to 11 p.m. Fridays; noon to 10 p.m. Saturdays and Sundays.

Pizza: $6.99

Cevapcici: $5.99

Grilled sardines: $6.99

Meza: $6.99

Stuffed cabbage: $7.99
Subject(s): Bosnian, Café Pita +

While meza and cevap come from the Turkish side of Bosnian cuisine, the Bosnian stuffed cabbage called sarma tastes exactly like my Eastern European grandmother's holupki. It's made with a beef-and-rice filling that's wrapped up in cabbage leaves and stewed in tomato sauce with sauerkraut. I pretended the lepinja was my grandma's homemade bread and dunked it in the sauce when the cabbage rolls were gone.

The rolled-up dessert crepes called palacinci are exactly like the ones my mother made me when I was in grade school -- except Mom filled ours with jelly, while the ones at Pita + contain chocolate and hazelnut spread.

Café Pita + is an unassuming little spot with a patio that overlooks a parking lot. The service can be sporadic, and most of the patrons seem to speak Bosnian and know the owners, so don't expect much in the way of a welcome. But if you like both Eastern European and Middle Eastern foods, I predict you are going to love this place.
Show All

Pogledajte Clanak u cijelosti sa slikama ovdje

Muzika u Cafe Pita u Subotu



Ove Subote u Cafe Pita uzivo muzika sa Refkom.
Ulaz ce biti besplatan.

Wednesday, April 11, 2007

Izbor MISS BiH za Texas u Pizzeria Palmano



U petak 20-og aprila u Palmano Piceriji sa pocetkom u 8.00 P.M odrzat
ce
se MISS BiH za drzavu Texas.
Pobjednice sa ove manifestacije sticu pravo ucesca na finalnom
takmicenju u izboru najljepse koje ce se 12-og maja odrzati u Saint
Louisu.
16+
Vise info i prijave
Fadil 314-680-2698

Monday, April 09, 2007

Sretan Uskrs i Vaskrs



Svim gostima Katolicke i Pravoslavne vjeroispovjesti cestitamo Uskrsne i Vaskrsne praznike.

Friday, April 06, 2007

Obavjestenje iz Bosnjacke Kulturne Zajednice Houston



Na lijep nacin smo uspjeli elhamdu-li-llahi da obiljezimo rodzenje naseg Poslanika Muhammeda a.s. a sada nam ostaje da kompletiramo radove prije nego sto postane vruce i tesko za raditi.
Ove subote ce se raditi ako Bog da na uspostavi klime i pripremanje musafirhane za farbanje. Ubrzo cemo ako Bog da poceti i zeljeznu ogradu da postavljamo.
Pozivamo sve dobronamjerne da se pridruze ovim akcijama a oni koji ne mogu doci neka nadju vremena za materijalnu pomoc. Molim Uzvisenog da nam da razuma i mogucnosti pa da ovo hajirli sto prije zavrsimo.

Wednesday, April 04, 2007

Bosnae Houston - Vengeance 8:2



U dobrom mecu koji je bio izrazen izuzetno kvalitetnom igrom igraca Bosnae je uspjela da savlada solidnog protivnika ekipu Vengeance rezultatom od 8:2. Uskoro i slijedi detaljniji izvjestaj jednog od igraca FK Bosnae.

Bosnae je trenutno na prvom mjestu sa 3 pobjede iz istog broja meceva, te sa gol razlikom 37-6.

RK Bosna Ispala u Polufinalu

RK Bosna je porazena od Hamburga 7 golova razlike sto je bilo dovoljno da izbaci Bosnu iz takmicenja. Samom kvalifikacijom u polufinale Kupa Kupova Evrope, te pobjedom nad Hamburgom u Skenderiji, Bosna je napravila najveci uspijeh u historiji kluba.