Blogger i forum raje iz Houstona!

Thursday, May 31, 2007

Uhapsen Zdravko Tolimir, Najtrazeniji Bjegunac Poslije Karadzica i Mladica



Policija RS uhapsila je danas jednog od najtraženijih haških bjegunaca generala Vojske RS Zdravka Tolimira, koji je optužen za genocid u Srebrenici. Tolimir je uhvaćen u poslijepodnevnim satima na području između Srebrenice i Bratunca u RS te Ljubovije u Srbiji nakon što je pokušao nelegalno preći granicu.

Glasnogovornica Haškog tribunala Olga Kavran potvrdila je "Nezavisnim" kako je premijer RS Milorad Dodik juče poslijepodne obavijestio glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte da su vlasti RS uhapsile Tolimira.

"U toku je njegovo prebacivanje za Haag. Ne znamo tačno kada će Tolimir stići u Haag", rekla je Kavranova. U MUP-u RS nisu željeli davati informacije o hapšenju Tolimira.

"Bićete na vrijeme obaviješteni", rekao je kratko ministar policije RS Stanislav Čađo.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da su u akciji hapšenja učestvovali pripadnici MUP-a RS i policija Srbije.

"Akcija je počela oko 14.45, a rezultirala je hvatanjem haškog bjegunca na teritoriji RS", rekao je Ljajić.

Prema neslužbenim informacijama, Tolimir je poslije hapšenja doveden u zgradu MUP-a RS u Banjaluci u koju su kasnije stigli šef Sekretarijata Vlade RS za saradnju s Haškim tribunalom Jovan Spaić i predstavnici Haškog tribunala.

Tolimir je rođen 1948. godine u Glamoču i tokom proteklog rata bio je jedan od najbližih pomoćnika generala Ratka Mladića, zadužen za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske RS.

Tolimir, koji je u vrijeme rata obavljao dužnost pomoćnika komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba VRS, optužen je za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja. Optužnica protiv Tolimira potvrđena je 10. februara 2005. godine, a objelodanjena 25. februara iste godine.

Pored Tolimira, na istoj optužnici nalazili su se i Milan Gvero i Radivoje Miletić, koji su ranije uhapšeni. U toj optužnici njima trojici je na teret stavljano pet tačaka za ubistva, progone, nečovječno postupanje i deportaciju bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine.

Optužnica je u dva navrata mijenjana, te je 15. avgusta 2006. godine Pretresno vijeće Haškog tribunala naložilo da se predmet Zdravka Tolimira razdvoji od ostalih s obzirom na to da je u bjekstvu.

Haški tribunal je za ratne zločine počinjene u ratu na prostoru bivše Jugoslaviji do sada podigao optužnice protiv 161 osobe, od kojih je, ako se izuzme Tolimir, pet još u bjekstvu. Riječ je o generalu Ratku Mladiću, bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, Goranu Hadžiću, Vlastimiru Đorđeviću i Stojanu Župljaninu.

Tolimir je ujedno i prvi haški optuženik kojeg je uhapsila Policija RS-a.

Putovanje u Atlantu



Petak 25. Maj

Nakon dugog iscekivanja i detaljnog planiranja stigao je i petak, dan polaska u Atlantu.
Pet venova je krenulo na dug i zanimljiv put ka Atlanti.
Vedo, Adis i Agnes sa porodicom, krecu na put u cetvrak navecer, za ostale vrijedi dogovor da se krene u 5 ujutro.
Pejdahi i Pintoli, Turke i Zige, Sijercici i Kavazovici, Dokare i Pozegije su saputnici na 850 milja i 15 sati dugom putu.
Zene su, naravno zaduzene za logisitiku, pite i kolaca ne smije usfaliti, kafe za pospane i umorne vozace, jastuka i deka za malu raju da mogu spavati…
Prvo stajanje je na rest area kod Beaumonta, dorucak, kafa i cigara za pusace uz pokoju opasku kako “ne razumiju” zasto se ne smije pusiti u kolima.
Tu saznajemo da je otkazan Eldinov let iz New Yorka i dace nam se pridruziti u Atlanti.
Nastavljamo put uz dogovor kada i gdje da stanemo. Nakon predjenih 500 milja skidamo se sa I-10, i vozimo prema Montgomery, glavnom gradu Alabame.
Jos jedno stajanje na benzinskoj pumpi na izlazu iz Montgomery i nekih 160 milja do krajnje destinacije.
Gradic u koji idemo je nekih 30 milja sjeveroistocno od Atlante, zove se Lawrenceville i tu zivi nekih 28 hiljada dusa, od toga 12 hiljada Bosanaca i Hrecegovaca.
Stizemo u hotel oko 8 navecer, tu nas cekaju Agnes, Vedo i Adis koji su vec obisli terene i kazu da su odlicni.
Pozdravljamo se sa Eldinom, desna ruka mu u zavoju, par savova na malom prstu zahtijevaju da se ruka drzi zamotanom i skupljenih prstiju.
Idemo na veceru u “Topolino”,bosanski restoran sa muzikom uzivo i zbunjenim konobarom.
Restoran je krcat, sreca da imamo rezervirana mjesta , sjedamo ali nakon samo par minuta smo na plesnom podijumu i plesemo i pjevamo.
Iz Washington DC stize i Fikret Turko sa porodicom, brat naseg golmana Islama, ostajemo sa njim jos par minuta i vracamo se u hotel.
Nakon sto smo pojeli cevape, pljeskavice i ostale specijalitete bosanske kuhinje, popili po koktu i mirindu vrijeme je za spavanje i zasluzeni odmor.

Subota 26. May

Izvlacenje grupa je zakazano za 8 sati ujutro, prva utakmica bi trebala da pocne sat nakon izvlacenja.
Medju prvima stizemo na stadion, oblacimo nove zute dresove i plave sorceve i spremamo se za izvlacenje grupa.
Na turniru ucestvuje 16 ekipa, po rijecima organizatora interes je bio ogroman, nekoliko ekipa je odbijeno jer nisu mogli sve prijaviti.
Mi smo u trecoj grupi, nasi protivnici u grupi su:
Dardania, tim sastavljen od Albanaca iz Atlante
BH Inter – Atlanta
PPC – Atlanta
U kvalifikacijama se igra jednom 20 minuta, bez poluvremena, svako sa svakim u grupi, prve dvije ekipe ide dalje.
U cetvrtfinalu, polufinalu i finalu se igra dva puta po 15 minuta, knockout sistem, pobjednik prolazi dalje, porazeni otpada.

Igramo tri utakmice, prolazimo kvalifikacije i sutra igramo cetvrtfinale.

Povratak u hotel, sretni i zadovoljni, jedna grupa ide na koncert H3O (Halid, Haris, Hari), ostali se spremaju za izlazak na veceru i opet muziku uzivo.
Ispracamo omladinu na koncert uz zelje za dobar provod i odlazimo u piceriju Luigi’s koju nam je preporucio nas domacin Safet, Islamov skolski drug iz mladih dana. Muzika uzivo, odlicna hrana, dobar provod i povremeno “live” ukljucivanje sa koncerta preko telefona uz dobar rezultat na terenu je stvorilo odlicnu atmosferu.
Povratak u hotel i jos jedan uspjesan dan je iza nas, sutra nas ocekuju jos veca iskusenja.

Nedjelja 27. Maj

Jutros ne moramo da zurimo, igramo cetvrtfinale u 12 sati tako da imamo vremena da se ispricamo za doruckom i cujemo utiske sa koncerta, koji je kazu bio nezaboravan.
Ovaj put dolazimo na stadion svi zajedno i igraci i navijaci, ukupno nekih 40-tak dusa u zutim dresovima i majicama, nismo mogli proci nezapazeno..
Moram reci sa smo stekli veliki broj navijaca koji su nas gledali, nekako nam se cinilo da je na nasim utakmicama bilo najvise gledalaca.

Na kraju smo cetvrti, ostajemo na ceremoniji dodjele pehara i odlazimo kuci za dva trofeja a utisak je da smo trebali dobiti jos dva i da smo po igrackim kvalitetima trebali igrati u finalu najjaceg bosanskog turnira u Americi.
Najbolji strijeac turnira je Vedad Hadzajlic, trofej za Fair Play je pripao ekipi FK “BOSNAE” ali se nismo slozili sa odlukom zirija da titulu MVP igraca ponese jedan stariji igrac Ljiljana, ubjedljivo najbolji i najborbeniji igrac na turniru je bio nas Emir Sijercic. Nas golman Islam je bio u najuzem izboru za najboljeg golmana, izgleda da je presudilo to sto je zaradio iskljucenje u utakmici za trece mjesto nakon katasrofalne greske sudije koja je direktno utical na rezultat.

Nakon zavrsetka turnira odlazimo u restoran Taste of Bosnia gdje se pripremamo za dugo putovanje kuci.
Pred nama je opet 15 sati, ovaj put nocne voznje, dogovaramo se da pravimo cesce pauze i krecemo na put nakon kratke stanke u Starbucks.
Zoru smo docekali na rest area na ulazu u Texas, skoro smo pred kucom a imamo jos dva i pol sata voznje.

Sve u svemu, putovanje za cistu peticu, uzivali smo u lijepom drustvu i dobrom nogometu, vrlo uspjesno predstavili nasu malu zajednicu iz Houstona, dobili pozivnicu za ucestvujemo na turniru iduce godine koju smo sa zadovoljstvom prihvatili.

Wednesday, May 30, 2007

Prica Jednog Igraca: Turnir u Atlanti - Osvojeno 4 Mjesto, Fair Play i Vedo Najbolji Strijelac

Putovanje
Putovanje na turnir igraca i navijaca je podjeljeno bilo u 4 etape. Ja sam bio sam vanom koji je odputovao iz Houstona jos Cetvrtak navece. Nakon sto smo se skupili i napunili jedan Kombi na put smo krenuli tacno oko ponoci. Onako pospani smo se mjenjali za volanom, a ja sam nekako najbolje prosao uspjevsi da najvise odrijemam u svojoj grupi. Ostatak ekipe sa navijacima nam se javlja oko 5 sati sa vijestima da su i oni krenuli za Atlantu. Ta ekipa broji ni manje ni vise nego 4 kombija.
U Atlantu stizemo tacno oko 1 popodne gdje idemo direktno na aerodrom po Eldina Sijercica. Do tada pozitivna atmosfera malo gubi smisao kada smo ugledali Eldina sa gipsom na ruci. Nakon sto smo se smjestili u Hotel, dio ekipe koji je tu, Adis, Eldin, Agnes i Vedo ide na teren gdje ce biti odigran turnir te odrzeje jedan mini trening. Ostatak ekipe stize predvece, a stize i Fikret Turko, nase pojacanje iz Washington DC.
Istu noc ekipa ide na veceru u obliznji Bosanski restoran, gdje uziva u muzici i dobroj atmosferi te naravno ukratko razmatraju taktiku za sutra.

Prvi Dan Turnira
Izvlacenje grupa pocinje vec u 8 sati, tako da se je cijela ekipa nasla u lobiju za dorucak vec oko 7 sati. Idemo direktno na teren, i stizemo medzu prvima. Do samog izvlacenja mozemo reci da smo bili impresionari organizacijom turnira. Utakmice ce suditi dvojica sudija, teren je zaista izvanredan, nagrade pristojne, sve ekipe izgledaju krajnje ozbiljne i dobro organizovane. Bilo je tu ponajvise ekipa iz Atlante ali i Floride, Virginije, Tennesseea, St. Louisa itd.
Na izvlacenju mozemo reci da dobijamo prilicno tesku grupu. Prva ekipa Derdania po svemu sudecu je najlaksi protivnik, radi se o Albanskom timu u Atlanti. Druga ekipa je BH Inter, jedan od favorita za pobjednika, ustvari radi se o organizatoru turnira. Treca je ekipa PPC iz Atlante, prilicno mlada ekipa, sa mozda najvecim brojem navijaca na turniru koji su sa sobom donjeli baklje, megafon itd.
Prvi mec igraju PPC i BH Inter, i vec smo mogli vidjeti da se radi o veoma kvalitetnim ekipa i da plasman u sljedeci kurg nece biti nimalo lagan.

Bosnae Houston - Derdania Atlanta 6:2
Nakon skromnog zagrijavanja, oblace se nove Zuto-Plave uniforme i izlazimo na teren. Startni sastav je glasio Islam Turko, Emir Sijercic, Agnes Covic, Adnan Kavazovic, Vedad Hadzajlci i Eldin Sijercic. Poceli smo sa 3 igraca nazad te Eldinom i Vedom naprijed. Od samog pocetka pravimo veliki pritisak a Emir Sijercic vec na samom pocetku daje doznanja svima da ce ovo biti njegov turnir. Utakmica je odpocela sa 2 Emirova gola. Igra Derdenije je bila slomljena i Bosnae upisuje prvu pobjedu. Na samom finisu utakmice Agnes protestuje kod sudije zbog jednog prekrsaja i bez ikakvog razloga dobija crveni karton koji ce nas kasnije kostati meca.

Bosnae Houston - BH Inter Atlanta 2:3
Nakon samo jednog meca pauze ulazimo u utakmicu bez Agnesa zbog suspenzije koju mora odraditi zbog crvenog kartona. Umjesto njega mec odpocinje Fikret Turko. Bosnae igra odlicno, veliki broj gledalaca dolazi da gleda utakmicu koja je vec dobila epitet derbija dana. Bosnae igra sigurno i eksplozivno... vodimo 2:1. Velike probleme nam daje igrac sa brojem 18, kapiten BH Intera, bivsi Bundesligas. U zadnjih nekoliko minuta pada koncetracija i BH Inter poravnava rezultat, a u produzenom vremenu i postizu i treci pogodak.

Bosnae Houston - PPC Atlanta 3:0
Da smo makad odrzali nerjesen rezultat protiv BH Intera u ovaj smo mec mogli uci totalno opusteni, ovako smo prisiljeni da idemo na pobjedu ili nista. Ekipa PPC-a ubjedjena da ce nas pobjediti, iako svi osim njihovih navijaca misle da imamo dobre sanse. Medjutim u redove Bosnae se vraca Agnes Covic i mi smo uvjereni u bolju igru. Obe ekipe idu na sve ili nista, pobjednik ide dalje, porazeni odpada. Pored borbe na terenu, velika borba se vodi i van terena. Veliki broj njihovih navijaca pokusava da nadglasa nase, najbucnije i najvjernije navijace na turniru. Citava tribina je prekrivena u zutom. Bosnae je odigrala najbolji mec do tada i totalno razbila ekipu PPC-a. Rezultat je glasio 3:0 ali u samom finisu imali su srece da ovo vodstvo nije bilo i mnogo vece.

Rezume Prvog Dana
Nakon prvog dana turnira mozemo reci da smo zadovoljni. Uspjeli smo se plasirati dalje i to je najvaznije. Ostaje zal sto nismo pobjedili ekipu BH Intera koju smo zaista nadigrali, ali isto ostaje zal za bezveznog kartona zbog kojeg smo definitivno izgubili mec brotiv organizatora.
Vracamo se u Hotel, zatim idemo da se kratko oporavimo na bazenu te naravno razmjenimo misljenja o turniru. Isto vece jedan dio ekipe ide na veceru u obliznji Bosanski restora, a drugi dio ekipe ide na koncert Halida Beslica, Harisa Dzinovica i Harija Mata Harija. Ova druga ekipa ostaje na svom "zadatku" do kasnih sati... krivci su naravno nasi estradni umjetnici.

Drugi Dan Turnira
Ustaje se nesto kasnije nego prethodni dan, organizatori turnira su imali koncert na umu pa su dozvolili da se prva utakmica igra tek u podne.

Bosnae Houston - Richmond 3:2
Ulazimo u utakmicu protiv vrlo jakog protivnika, jer ipak oni su bili prvi u svojoj grupi a mi dolazimo kao drugoplasirani. Medjutim svi gledaoci su dosli da gledaju "Zute iz Houstona" jer vec se naveliko prica da smo najbolji. Na koncertu se noc prije vec culo za "Sijercica iz Mostara", culo se da Zuti iz Houstona igraju najljepsi fudbal... culo se je za brzinske poteze Hadzajlica, "ranjenog Sijercica", za ratoborne Covica i Kavazovica, leteceg Turku itd...
Tako je i bilo, Bosnae igra jos jedan nevjerovatno dobar mec. Vrlo explozivnom igrom dolazimo do vodstva od 3:0. Agnes je odigrao mozda i najbolji mec do tada u dresu Bosnae, igrao je kao sat. Islam isto tako bio je nesavljadiv, a drugi su odigrali onako kako se i ocekivalo od njih. Pri kraju u igru nakon nekoliko izmjena i malo opustanja u koncetraciji Richmond postije 2 gola koja su bila nedovoljna da ugroze nas rezultat.

Bosnae Houston - Ljiljan Atlantaa 1:4
Nakon 5 utakmica pauze i sjedenja pod vrelim suncem, igraci Bosnae su izgledali zaista preumorno. Uzalud je bio kapitenov pokusaj da se probudimo pred ovaj mec u koji smo stvarno usli podcjenjujuci protivnika. Svi su nas vec proglasili pobjednicima turnira po igri koju smo do tada pruzili. Medjutim od pocetka ove utakmice vidilo se je da to nije ta ista ekipa. Djelovali smo vrlo umorno. Nekoliko puta smo nadigrali protivnika ali je jednostavno nedostajao onaj posljednji dodir da se postigne gol. Da smo samo malo imali bolju realizaciju utakmica je mogla biti rjesena u nasu korist vec u prvom poluvremenu. S druge strane Ljiljani su iz malog broja sansi stvorili jesnu 100% sansu u kojoj je Islam pokazao zbog cega je trebao da odnese nagradu najboljeg golaman turnira, a iz druge polusanse su ljiljani poveli. U drugom poluvremenu mi poravnavamo rezultat i dalje napadamo. Iz druge polusanse Ljiljani dolaze u vodstvo i tu se raspada igra Bosnae. Eldinova noga vise nemoze da izdrzi, a mi moramo da igramo napadacki. Sa otvorenom igrom "svi u napad" primamo jos 2 gola u samom finisu.

Bosnae Houston - Behar Tennessee
Za 3 mjesto igramo protiv ekipe Behara iz Tennessee, vrlo prijateljska ekipa koja nas je izuzetno cijenila i pratila tokom citavog turnira. Obe ekipe su djelovale znatno nezainteresovano za ovu utakmicu a posebno nasa strana. Eldin vise nije mogao rizikovati da igra je imao polove u koljenu, a na samom pocetku meca se povrijedio i Adnan Kavazovic. Koncepcija igre Bosnae je znatno izmjenjena. Mi vodimo 2:1, ali pri izvodzenu slobodnog udarca, sudija pravi ogromnu gresku prema nama. Naime pri izvodzenju slobodnog udarca, sudija prilazi da pomakne nas zivi zid, i bez naznake igrac Behara suta na go i postize gol, a sudija ga priznaje. Na ovo nas golman protestuje te pri tom dobiva i iskljucenje. Naravno sa igracem manje lagano primamo jos jedan gol, i tu je vec odlucen mec. Do kraja se moramo otvoriti i pri tom primamo nekoliko golova te uspijevamo ublaziti razliku na 6:3. U ovoj utakmici Vedo postize 3 gola te time izbija na vrh liste strijelaca.

Nagrada
Ipak moram reci da smo ostavili dobar dojam, mnogi nas i dalje smatraju najboljom ekipom na turniru. Iskreno receno moram reci da smo izgubili od ekipa koje smo trebali pobjediti, ali isto tako moram reci da je pobjednik turnira All Stars iz Jacksonvilla pokazali se kao najzrelija i najkreativnija ekipa turnira. Osvojeno 4to mjesto ipak nije razocaravajuce jer je ipak tu bilo 16 ekipa i kako organizatori kazu ovo je bio najkvalitetniji turnir do sada, a bilo ih je 6 do sada.
Dobili smo i pehar za Fair Play, sto je naravno nagrada za nasu lijepu, tecnu i cistu igru bez prekrsaja. Vedad Hadzajlic je postigao najvise golova na turniru i za to mu je urucena nagrada "Najboljeg Strijelca"

Sunday, May 27, 2007

Behar Tenesi - BosnaE 6:3

Vedo 3

Na ovom turniru BosnaE je zauzela 4to mjesto dobila pehar

za FER PLEJ a Vedad pehar golgetera Turnira.BosnaE je pok

zala daleko bolju igru nego sto rezultat iz zadnje dvije

utakmice pokazuje.

Ljiljan - BosnaE 4:1

Fikret 1

BosnaE - Richmond 3:2

Eldin 2
Vedo 1

BosnaE -

Saturday, May 26, 2007

bosnae-ppc 3:0

dali golove:
Fikret,Agnes,Vedo
Bosnae je prosla prvu fazu

BH Inter-BosnaE 3;2

Vedo 2

BosnaE-Derdanija 6;2

Emir 2
Vedo 2
Safet 1
Denis 1

Thursday, May 24, 2007

Proba za Uzivo rezultat.

Wednesday, May 23, 2007

Slike sa Mini-Priprema Bosnae

FC Bosnae je u Nedjelju odradila svoj finalni grupni trening pred polazak na turnir u Atlantu. Ovo je bio trening gdje su igraci pokusali da se odviknu od "tepiha" te se vise naviknu na kopacke i travu, jer ih to i ocekuje u Atlanti. Poslije treninga su dogovoreni posljednji detalji vezani za putovanje, a razradila se je i taktika i strategija. U konvoju FC Bosnae koji sacinjava igrace i navijace kluba, na put ce krenuti 5 kombija te nekih 40-ak igraca i navijaca.
Na put za Atlantu se krece u Petak u jutarnje sate, a vec u Subotu u 8:00 AM ce poceti prve kvalifikacione utakmice. Ekipe koje prodju grupnu fazu igrati ce i u Nedjelju kada se igra "Knock-Out" sistem. U Subotu navece pojedini igraci ce imati priliku da se malo opuste (nadamo se previse ne umore) na koncertu Halida Beslica, Harisa Dzinovica i Harija Mata Harija.
Fudbaleri Bosnae su napokon dobili i nove uniforme sa Imenima, zvanicnim grbom te zvanicnim brojevima. Nove uniforme su Zuta/tamno plava/zuta bojama.
Zvanicni brojevi igraca su sljedeci:
1. Islam Turko
5. Juso Grebovic (neide u Atlantu)
6. Mirso Pintol
7. Agnes Covic
8. Fikret Turko (Pojacanje u Atlanti)
9. Adis Ismic
10. Nedzad Hadzajlic (neide u Atlantu)
11. Eldin Sijercic
13. Vedad Hadzajlic
14. Safet Dokara
18. Emir Sijercic
19. Adnan Kavazovic
20. Nihad Pozegija
21. Denis Pejdah
24. Mirso Bicakcic (neide u Atlantu)

U Subotu a nadamo se i u Nedjelju imat ce te priliku da uzivo pratite rezultate sa utakmica u Atlanti. Zato predlazem da cesto posjecujete i "refresh" stranicu.

Evo nekoliko slika sa Nedjeljnog treninga:














H3O u Los Angelesu

Iz Los Angelesa su pristigle slike sa velikog koncerta Halid Beslica, Hari Mata Harija i Haris Dzinovica. Ovo je samo malo demonstracija sta ekipa iz Houstona koja ide za Atlantu moze da ocekuje tamo.

Photobucket - Video and Image Hosting




KLIKNITE OVDJE DA POGLEDATE OSTALE PRISTIGLE SLIKE SA OVOG KONCERTA

Tuesday, May 22, 2007

Izjave Podrske Fondaciji od Strane Podpredsjednika Federacije BiH



„Mogu Vam reći da mi je ovo prva posjeta Bosanskim piramidama i da sam shvatio nekoliko stvari koje su bitne, ne samo za moju ličnu spoznaju, ne samo za Visoko nego i za Bosnu i Hercegovinu. Ja sam istinski dobio dokaze da je ovo djelo ljudskih ruku i na ovoj funkciji koju obnašam, zajedno sa mojom uvaženom kolegicom Spomenkom Mičić, potrudiću se da vlasti Federacije podrže istraživanja. Ona će na ovom lokalitetu trajati duži period, a vodiće ih nove generacije arheologa i dokazati da su odavde otpočele neke civilizacije koje su nestale u nekom davnom vremenu. U svakom slučaju piramide su naučni, društveni i ekonomski izazov za Bosnu i Hercegovinu. Oni koji ih negiraju mislim da imaju neke limite i ja im želim da ih se što prije oslobode.

Podržavam gospodina Osmanagića, gospodina Bosnića, profesora Bajtala i sve one koji su se okupili ovdje na ovom projektu i smogli hrabrosti da vode istraživanja koja će dokazati smisao, svrhu i ciljeve aktivnosti ljudi na ovim prostorima. Otkrićemo nešto što ima ekonomsku vrijednost. Piramide su preporodile Visoko, zašto to ometati? Ja hoću ovom današnjom posjetom da dam punu podršku ljudima koji istražuju. Vrlo je bitno širenje pozitivnog imidža o Bosni i Hercegovini. Gospodin Osmanagić me danas impresionirao, nije nametao ni jedan zaključak, samo je naveo da razmišljam. Neka istražuje zato mu dajem podršku.“
U svojoj izjavi potpredsjednica Federacije Spomenka Mičić je istakla:
„Ovo su posebne impresije. Meni je samo žao što i na ovom lokalitetu potvrđujem jednom davno izrečenu misao da svijet nikad nisu mijenjali velike grupe ljudi nego pojedinci koji nisu bili podržavani. Željela bih da sve što sam ovdje vidjela vide i oni koji trebaju dati određeni odgovor iz struke i mislim da će se to desiti.“

Monday, May 21, 2007

U Planu Izgradnja Rotirajuceg Nebodera u Dubai-u

Wednesday, May 16, 2007

Adela Duliman Miss BiH USA za 2007



Sinoć je St. Louisu još jednom pripala čast da ugosti najljepše djevojke bh. dijaspore u Americi. U maratonskoj ceremoniji izbora za Miss BiH USA za 2007. godinu, i od ukupno 17 učesnica, titulu najljepše je ponijela Adela Đuliman.



Na samom početku programa, publici se predstavilo Bosansko kolo - folklorna grupa iz St. Louisa. Lijepo obučeni momci i djevojke su tradicionalnim bosanskim plesovima zabavljali sinošnje goste, od kojih su mnogi došli iz drugih gradova Amerike da bodre svoje favorite.

A onda je usljedilo predstavljanje ljepotica. U prvom krugu djevojke su na 'modnu pistu' izašle u neobaveznoj odjeći. U drugoj rundi su se predstavile u večernjim haljinama, a u trećoj su dobile šansu da odgovore na već pripremljena pitanja koja su slučajnim izborom izvlačena iz koverata.

Na kraju je, kao što je već ranije spomenuto, titulu najljepše ponijela Adela Đuliman. Prva pratilja je bila Amila Trnovac, a druga pratilja je naša Alma Mulalić (St. Louis), koja je takođe bila najljepša po izboru publike. Zanimljivo je napomenuti da su u borbi za prvo mjesto nakon prvog kruga glasanja identičan broj poena imale Adela i Amila, tako da je pobjednicu odlučio jedan od sudija, Tony Galavin. Nakon kraćeg hoda i po jednog postavljenog pitanja, Tony je odlučio titulu pobjednice dati Adeli, dok je Amili pripala titula prve pratilje. Tijaru je Adeli Džuliman svečano uručila Nela Miloš, Miss BiH USA za 2006. godinu. Od drugih nagrada bitno je izdvojiti Miss šarma - Aldijana Rahmanović, Miss prijateljstva - Narcisa Duratović, itd.

Listu sudija je činilo 7 osoba. Šest od njih su bili Amerikanci, dok je jedini bosanski sudija bila Džana Rakanović - nositeljica titule prve pratilje u izboru održanom prošle godine. Od drugih ličnosti sa sudijske liste bitno je spomenuti Tonyja Taylora, predsjednika kompanije Toni's International Models, Tonyja Galavina, trenera fudbalskog kluba St. Louis Linos, pa onda Roberta Portera, predstavnika gradskih vlasti St. Louisa, itd.

I tako, osim na momente prejakog ozvučenja, ceremoniju je takođe obilježilo i ekstremno-dugo trajanje. Program je počeo u 8pm, da bi se Miss BiH USA proglasila tek nešto iza 2am. Iako je na trenutke veliki broj posjetitelja plesao na podijumu, bilo je i onih koji su svoje negodovanje predugačkih 'muzičkih pauza' izrazili napuštanjem sale prije oficijelnog završetka ceremonije. Program je, zajedno sa Fadilom Bradarićem, vodila Merima Zolj - voditeljica radio programa Sabah sa Merimom i Zoranom, a muzikom su publiku zabavljali Mensur i Fiko.

Izvor: stlraja.com

Monday, May 14, 2007

Srbija Pobjedila na Evroviziji! Ali, Sa Ukradenom Pjesmom?!

Srbija je osvojila prvo mjesto na ovogodisnjoj evroviziji sa predivnom pjesmom "Molitva" koju je izvela vise nego vrhunski, Marija Serifovic. Pozitivan dojam za Bosance i Hercegovce je Marija ostavila sve do onog trenutka kada je dobila punih 12 poene bas od nas, ali nam se za to Marija "zahvalila" pokazivajuci 3 prsta sa obje ruke kameri odma nakon dodjeljenih 12 poena. Marija moze biti jedan nesvakidasnji talent, ali nikad nece dostici stepen kulture i ponasanja kao sto ima recimo za nju definitivno gospodin Zeljko Joksimovic.



Ako se pitate zasto je ovo uvrijedljivo po Bosanski narod, predlazem da to pitanje postavite majki Srebrenice, majki zaklanog muza, oca, brata i sina.

Medjutim, veliki skandal vezan za ovu pjesmu je procurio danas sirom evrope. Naime ova pjesma Marije Serifovic previse podsjeca na proslogodisnji hit u Albaniji.
Pogledajte sljedeci video pa sami protumacite:

Bosnae - Knust SBO 6:5. Bosnae Sampion!



Sinosnja utakmica se kao i sto se ocekivalo, pokazala kao pravi derbi i finale ove sezone. Bosnae se susrela sa veoma jakom ekipom Knuts SBO. Ova ekipa igra skupa vec dugo vremena i veoma su uigrani. Oni su dosli veoma motivisani i u kompletnom sastavu.
Sa druge strane Bosnae je bila u oslabljena neigranjem Nine, Mirse B. i Adisa.
Utakmica je bila veoma tvrda i napeta od samog pocetka. Puno fizickih duela i grubih startova sa protivnicke strane. Sudija je od pocetka veoma ocito stao na stranu protivnika sto je vec ionako tesku utakmicu napravilo jos tezom. Igralo se vrlo nervozno i dosta norganizovano. Knuts dolazi u vodstvo pogodkom iz slobodnog udarca kroz nas vrlo slabo postavljeni zivi zid. Izjednacenje je doslo veoma brzo preko Agneasa koji je ostrim i preciznim udarcem poravnao rezultat. Knuts je ponovo poveo poslije nespretnosti nase odbrane ali je Ado uspio udarcem glavom da izjednaci u zadnjoj minuti utakmice poslije odlicno ubacene lopte od strane Agnesa. Islam je ponovo nastavio tradiciju odbrane penala i odbranio penal u prvom poluvremenu. U drugom poluvremenu Bosnae dolazi u vodstvo iz penala koji je Vedo rutinski realizovao. Treba istaci da je odbrana Bosnae funkcionisala vrlo sigurno i da prakticki protivnik gotovo i nije imao pravih prilika. Ponovo smo proimili gol iz slobodnog udarca pored slabo postavljenog zivog zida. Bosnae igra sigurno i iz brzih kontri stvara nekoliko povoljnih prilika koje nazalost ostaju neiskoristene. Otprilike oko 8 minuta do kraja utakmice, Vedo isteze preponu i mora da izadje sa terena. Stvari nisu izgledalo nimalo vedro, sa samo 8 igraca i bez Vede sanse Bosnae nisu bile bas velike, pogotovo kad Knuts dolazi u vodstvo poslije jedne odbijene lopte. Bosna nastavlja sa pritiskom i oko dvije i pol minute do kraja poslije jedne odlicne akcije Mirse P, Ade i Safeta, Safet poravnava rezultat i titula je u nasim rukama. Iako povrijeden, Vedo se uspijeva vratiti u teren i iskoristava drugi penal u maniru velikog majstora onako smireno salje loptu iza ledja protivnickog golmana, koji je treba istaci branio odlicno, pogotovo u drugom poluvremenu kad je izvdio nekoliko cistih golova.
Bosnae je pokazala srce pravog sampiona kad je i pored manjka igraca i sa vema nepovoljnim sudjenjem i veoma neprijateljskoj atmosferi uspijela preokrenuti rezultat i osiguratio jos jednu sampionsku titulu. Tako se i dalje nastavlja sampionski hod Bosnae. Sada su sve misli okrenute ka Atlanti...
Hajmo, Bosno, Bosno, Bosno.....Hajmo Hercegovino...SAMPIONI.

Thursday, May 10, 2007

Rostilj u Organizaciji Bosnjacke-Kulturne Zajednice Houston



Rostilj pod organizacijom BKZH ce se odrzati u novim prostorijama 19. Maja sa pocetkom u 12:00h.

Tuesday, May 08, 2007

Bosnae - Nitrogen 8-4



Igraci FC Bosnae su imali priliku za jos jednu pripremnu utakmicu protiv prilicno kvalitetnog protivnika pred sami odlazak u atlantu. Iako protivnik mozda i nije bio toliko strasan, u igri Bosnae osjetio se je pad koncetracije pogotovo u drugom poluvremenu. Bosnae je povela rezultatom od 3:0 u prvom poluvremenu a u drugom je rezultat smanjen u jednom trenutku i na samo jedan gol razlike. Razlog pada u koncetraciji je vjerovatno cinjenica da su u drugom poluvremenu zadnji red bio snazno oslabljen, jer prije svega tu nije bilo Nedzada, te nakon Adisovog karton, i Jusine povrede u prvom poluvremenu jedini defanzivci su bili Mirso P. i Ado.
Ipak na vrijeme se je stalo na loptu, i pametnom igrom do kraja je bilo 8-4 za Bosnae. Bosnae jos sljedece sedmice ima utakmicu protiv kvalitetne ekipe Knust-SBO, sjetimo se da je ovo jedina ekipa u zadnjih godinu dana koja je uspjela poraziti Bosnae.
Ovo ce prije svega biti jos jedan dobar trening pred veliki turnir u Atlanti koji svi nestrpljivo ocekuju.

Sunday, May 06, 2007

Bosnae - Nitrogen veceras u 8:00 PM

Wednesday, May 02, 2007

Miss BiH-USA u St. Louis



Finalna prezentacija-MISS BiH-USA odrzat ce se u Saint Louisu, subotu
12-og maja,sa pocetkom 7,30 PM u Banket Hall Grbic lociranoj na
4071Keokuk,St.Louis,MO 63116.

Oficijelni program pocinje pozdravnim govorom gradonacelnika Saint
Lousia
a svoj dolazak su najavili i mnogi uvazeni gosti iz oblasti
nauke,medicine,sporta.
U programu ucestvuju i Folklorna sekcija-Bosansko-Kolo Saint
Louis,Estradni muzicar Fiko Rizvic sa gostima i naravno IZBOR MISS
BiH-USA.

Inace,vec smo prihvatili ovogodisnju ponudu ucesca na pet
internacionalnih takmicenja,a koje ce djevojke nastupati bit ce poznato
poslije 12-og maja.
-Ziri je iskljucivo neutralan obzirom da ce u njemu biti nekoliko
predstavnika internacionalnih modnih kuca i agencija.

Broj mjesta u Banquet Hall Grbic zaista je limitiran,obzirom da ce i TV
Bostel a i lokalna televizija snimati ovaj dogadaj.Zbog toga
rezervisite
svoje tikete na vrijeme.U Saint Louisu tiketi se vec mogu nabaviti u
Europa Marketu,Restoranu Grbic i Prodavnici Rifa na Arnoldu.
Gosti iz drugih gradova i drzava rezervaciju mogu izvrsiti u restoranu
Grbic-314-772-3100 ili zamoliti svoje prijatelje u Saint Louisu,da im
oni
obezbjede ulaznice.

Tuesday, May 01, 2007

Video FC Bosnae na Youtube



Ovo je kratak video sa jedne od utakmica Bosnae iz proteklih sezona. Zahvalio bih se editoru koji je postavio ovaj material na youtube. Nadamo se da cemo uskoro moci vidjeti jos ovakvih video snimaka na youtube i houstonraja.info