Blogger i forum raje iz Houstona!

Wednesday, October 31, 2007

Dekorisanje Prostorija BCCH





Monday, October 29, 2007

Bosnae - Tex Mex 18-2

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Veoma raspolozeni ove veceri igraci Bosnae su resetali gol Tex Mexa.
O igri tima se ne treba puno govoriti, jer sam rezultat sve kaze.

Sunday, October 28, 2007

Bosnae - Tex Mex Veceras u 8:00pm

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pozivamo sve navijace da nam se pridruze te time pomognu i navijanjem i druzenjem.

Sejla

Friday, October 26, 2007

Na Danasnji Dan je Krunisan Prvi Bosanski Kralj



Na današnji dan 1376 godine, krunisan je Tvrtko I Kotromanić te tako postao Bosanski kralj. Gdje je krunisan Tvrtko? U Visokom! Šta Visočani i ostatak Bosne znaju o tome? Ništa! Sramotno, bezobrazno, nedopustivo je ponašanje onih koji primaju platu od novca poreznih obveznika, a zauzvrat prave kućne promocije i privatne izložbe kojekakvih bezveznih motiva. Krunidbeno i grobno mjesto Tvrtka I Kotromanića je u Visokom. Na tom mjestu je sada ništa, polomljena tabla i jedan iskrivljen putokaz. Donedavno su mještai sadili kupus i paradajz na mjestu gdje je sahranjen Bosanski kralj u čije je vrijeme Bosna bila najveća. Ljiljan pod kojim smo se od agresije borili u ratu je motiv sa Tvrtkovog plašta koji stoji u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a koji je pronađen u Visokom (Mile). Tvrtkove kosti su također tamo, a također su pronađene u Visokom prilikom iskopavanja koje su radili Austrougari početkom prošlog stoljeća.

Današnji dan nekima izgleda nikako nije bitan i bili bi najsretniji da su oni prije njih uspjeli "zatrti" Tvrtka i ono što nam je ostavio. A ostavio nam je neoboriv dokaz srednjovjekovne Bosanske države. Jasno je da se to ne sviđa Zagrebu i Beogradu, ali šta je s nama? Nek je sramota zvanične institucije što su ovom danu dali na značaju kao i današnjim cijenama na pijaci. Tvrtko nije bio ni musliman ni pravoslavac, a ni katolik. Tvrtko je pripadao crkvi Bosanskoj i vjerovatno kao takav nien pogodno roba za dnevno političke smicalice.

Za one koji se smatraju Bosancima, evo nešto o Tvrtku I Kotromaniću, najvećem Bosanskom kralju:

Tvrtko I Kotromanić, bosanski ban od 1353. do 1377, a zatim i prvi bosanski kralj. Bio je unuk Stjepana I Kotromanića i Jelisave, kćerke sr(ij)emskog kralja katolika Stefana Dragutina i Kataline unuke Bele IV (po njoj je Dragutin postao vladar njenih posjeda), sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić. Tvrtko I postao je bosanski ban nakon smrti strica Stjepana II Kotromanića (1353.). Nakon smrti njegova oca 1354. uz njega je državne poslove vodila i majka Jelena. U prvo je vrijeme Tvrtko bio lojalan vazal hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I Anžuvinca, koji je imao za ženu njegovu prvobratucedu i posestru Jelisavu = Elisabeta Bosanska. Uskoro je papa prouzrokovao između njih spor, koji je privremeno izglađen 1357. godine, kada je Tvrtko morao ustupiti Ludoviku Hum, navodno kao miraz Jelisave. Ludovik je 1363. ponovno poveo rat protiv svog vazala pod izgovorom akcije protiv bosanskih heretika - krstjana, ali se poražen morao povući. Pored toga Tvrtko je vodio borbe s bosanskim feudalcima, te je 1366. godine izbila buna na čelu s Tvrtkovim mlađim bratom Vukom, tako da su Tvrtko i majka Jelena morali napustiti Bosnu i skloniti se u Ugrasko-Hrvatsko kraljevstvo. Ali već 1367. godine, očito uz pomoć ugarskog kralja, koji je shvatio da je izazvao nemire od kojih ni Tvrtko, ni on neće imati nikakve koristi, Tvrtko se opet vraća u Bosnu na vlasti.
Zajedno sa srpskim knezom Lazarom Hrebljanovićem porazio je oblasnog gospodara Nikolu Altomanovića 1373. i proširio se na područja Drine i Lima. Početkom 1377. od Balšića je preoteo Trebinje, Konavle i Dračevicu. U njegovoj državi bilo je područje ranije države Nemanjića. Na taj način je stekao uslove da preuzme i obaveze ranijih srpskih vladara u međunarodnim okvirima, naročito u odnosima sa Dubrovnikom. Tvrtko je imao i formalne uslove da to učini. Nakon smrti cara Uroša (potkraj 1371.) on se javio kao pretendent za upražnjenu srpsku krunu imajući i direktno srodstvo preko bake Jelisavete sa dotadašnjom vladarskom lozom Nemanjićima.

Krunisanje Tvrtka izvršeno je 1376. u mjestu Mile, nedaleko od Visokog, u srednjoj Bosni. Tvrtko se po tradiciji srpskih vladara nazvao Stefanom. Njegova titula pokazuje osnov po kojem je postavio legitimno pravo na upražnjenu srpsku krunu: kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju. Tvrtkovu titulu priznali su Dubrovčani i počeli su da mu isplaćuju Svetodmitarski dohodak koji je ranije pripadao srpskim vladarima. Tvrtkovo krunisanje i proglašenje kraljem u sintagmi 'kralj Srbljem' odnoslilo se na teritorij koji je priključio Bosni 1373-1377. Njegove obaveze prema preostalim srpskim oblasnim gospodarima nisu postojale. Otuda u izvorima i nema informacija o prihvatanju ili neprihvatanju Tvrtkovog čina među srpskim oblasnim gospodarima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U svakom slučaju postavka dijela literature o tome da su oni prešutno priznali Tvrtkovu krunidbu ne može stajati. Realno stanje na terenu nije rezultiralo njihovom vazalnom odgovornošću, nekoj vrsti pravnog statusa prema novom kralju.
Smrt hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. (1382.) dala je povod Tvrtku, kao sinu Jelene - kneginje bribirske, da se umiješa i u hrvatske poslove. On se priključio hrvatskim feudalnim buntovnicima (Ivaniš Paližna, braća Horvati), koji su zajedno s mađarskim ustali protiv Ludovikove kćerke Marije, nove ugarske kraljice. Tvrtko je usmjerio svoju aktivnost napose na južnu Hrvatsku, koja je krvnim vezama bila u srodstvu s plemenom njegove majke.

Tvrtkova vojska pod zapovjedništvom Vlatka Vukovića Kosače 1388. dobija bitku kod Bileće protiv nadirućih osmanskih trupa. U boju na Kosovu sudjelovala je na strani kršćanskih saveznika i bosanska vojska kralja Tvrtka pod zapovjedništvom Vlatka Vukovića Kosače. Postoji samo jedan historijski izvor iz prve ruke o Boju na Kosovu, a to su Tvrtkovi dokumenti iz druge polovice 1389. U tim dokumentima kralj Tvrtko ističe:

Ja sam pobjedio na Kosovu, mi (ja kao glavni organizator i opunomoceni pretstavnik Kraljice Marije, moj Veliki Vojvoda Vlatko Vukovic, moja vojska i nasi saveznici) smo pobjedili na Kosovu.

Poslije bitke na Kosovu Tvrtko, kao pobjednik, pojačava pritisak na Dalmaciju, tako da su mu se 1390. godine pokorili gradovi Split, Trogir, Šibenik i otoci Brač, Hvar i Korčula. U intitulaciji on se sada naziva kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Da su njegovi planovi sezali i dalje moglo se naslutiti i iz njegove ženidbe (1347.) bugarskom princezom Dorotejom (kćerkom vidinskog bugarskog cara Sracimira). Središnji položaj Bosne, Tvrtkove rodbinske veze i feudalno rasulo u Hrvatskoj i Srbiji omogućilo je Tvrtku da okupi pod svojom vlašću velik teritorij. Daljnje okupljanje nasilno je prekinulo osmansko prodiranje.
U vrijeme Tvrtkove vladavine primjetna je politička stabilnost, značajan kulturni i duhovni napredak, što sve zajedno Bosnu čini najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka imenuje najvećim vladarem u historiji srednjovjekovne Bosne. Neki historičari bilježe odmah nakon Tvrtkovog krunisanja i prvo kovanje zlatnog novca na južnoslavenskim prostorima. Naredni zlatnici u Bosni pojavit će se tek sa Stjepanom Tomašem. S Tvrtkom u bosansku heraldiku ulazi zlatni ljiljan(Lilium Bosniacum). Razvijaju se gradovi, trgovina i rudarstvo.

(preneseno sa visoko.co.ba Adnan Jasarspahic)

Wednesday, October 24, 2007

Dvije Lagane Pobjede Bosnae na Pocetku Sezone

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

U samom pocetku sezone Bosnae je ubjedljivim rezultatom pobjedila protivnike Industrial Lgosistics (15:5) i La Raza (11:4). Sljedecu utakmicu Bosnae igra protiv nove ekipe TEX MEX u Nedjelju u 8:00 PM, i ocekuje se jos jedan laksi mec protiv ekipe koja je izgubila prve dvije utakmice. Ovo bi mogla biti veoma uzbudljiva sezona jer u utrci za prvaka se bore 4 ekipe, tj. Bosnae, te kvalitetne ekipe iz prosle sezone Knust SBO i Venegance, te nova ekipa Barcelona Millenium koja je vec ostvarila dvije zapazljive pobjede.

Wednesday, October 17, 2007

Poginuo Tose Proeski

U Utark je poginuo Tose Proeski, koji je ne samo bio dobar i poznat pjevac ali i veliki humanista. Bio je ambasador UNICEFA i ucestvovao je u bezbroj humantiarnih akcija. Bio je jedan od onih koji su radili na prikupljanju novca za obnovu Doma Mladih Skenderija (Sarajevo).


Tose Proeski i Toni Cetinski

Aktivnosti u Bosniaks Cultural Community of Houston

18. Okt. 07. god. Četvrtak 19:30h - Organizacioni sastanak sekcije žena "Behar"
Pozivaju se sve zene koje su voljne da ucestvuju u organizaciji zena pri klubu da se odazovu na ovaj sastanak.

19. Okt. 07.god. Petak 19:00h - Sedmično sijelo

Tuesday, October 16, 2007

Bivsi General Sefer Halilovic Pusten na Slobodu

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) konačno je u utorak u žalbenom postupku oslobodilo Sefera Halilovića, bivšeg generala Armije BiH, optuženog za ratne zločine zbog masakra nad hrvatskim civilima u BiH 1993. godine.

"Žalbeno vijeće odbacuje tužiteljeve motive za žalbu" i potvrđuje "oslobađanje Sefera Halilovića" izrečeno na prvostepenoj instanci, izjavio je turski sudac Mehmet Guney, prenosi AFP.

Tužitelj je zaključio da su suci na prvostepenoj instanci pogriješili, ocijenivši da komandant štaba nije imao "stvarnu kontrolu nad počiniteljima zločina" u selu Grabovica na jugu BiH u septembru 1993.

On nije uspio dokazati da je Sefer Halilović imao kontrolu nad vojnicima vojske BiH raspoređenih u Grabovici, selu koje se nalazi 30 kilometara sjeverno od Mostara, saopćilo je Žalbeno vijeće.

U "operaciji Neretva" kojom je trebalo da se okonča blokada koju je u gradu Mostaru držala hrvatska vojska, bosanske trupe su ubile 33 hrvatska civila u Grabovici i 28 civila i jednog ratnog zatvorenika u selu Uzdol, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je 16. decembra 2005. podnijelo najavu žalbe na presudu. Zatim je 1. marta 2006. podnijelo žalbeni podnesak.

Žalbeni pretres održan je 10. i 11. jula 2007.

Odbrana nije uložila žalbu.

Monday, October 15, 2007

Sunday, October 14, 2007

Slike sa Bajram Namaza





















Slike se takodze nalaze u Foto-Kutku

FK Bosnae Houston - Nova Sezona

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bosnae igra prvi mec nove sezone dana u 5:00 PM

Raspored za kompletnu sezonu:
DateHome AwayTime/StatusVenue Officials
Sun-Oct 14 Bosnae v Industrial Logistics5:00 PMSoccer
Sun-Oct 21 La Raza v Bosnae5:00 PMSoccer
Sun-Oct 28 Bosnae v Tex Mex8:00 PMSoccer
Sun-Nov 4 Westside Lexus v Bosnae5:00 PMSoccer
Sun-Nov 11 Bosnae v Force Utd8:00 PMSoccer
Sun-Dec 2 Boca Jr v Bosnae5:00 PMSoccer
Sun-Dec 9 Bosnae v FC Barcelona Millenium8:00 PMSoccer
Sun-Dec 16 Bosnae v Vengeance10:00 PMSoccer

Friday, October 12, 2007

Bajramska Cestitka


Svim posjetiocima Islamske vjeroispovjesti houstonraja.info zeli sretne Bajramske praznike.

Bajram Serif Mubarek Olsun!

Wednesday, October 10, 2007

Hor "Rejjan" - Ramazanska vecer



Evo jedan poklon za sve postace kojima se blize kraju ove ramazanske veceri.

Tuesday, October 09, 2007

Bosnae - Westside Lexus 17:5

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Bosnae je lagano privela i jos jednu sezonu kraju, na zalost, ovaj put zavrsivsi na 2 mjestu na tabeli za razliku od predhodnih sezona. Bosnae je sa lakocom savladala ekipu Westside Lexus, sto i sam rezultat pokazuje. Ovo je vise bio kao lagani trening za momke u zutim dresovima, koji su resetali protivnicki gol.

Treba napomenuti i da je ekipa Force Utd. gdje nastupaju jos 2 Bosanca (Jasko i Mirzet), uspjeli da osvoje impresivno 3. mjesto ispred ekipe Knost SBO-a.

konacna tabela na kraju sezone:

GP W L T GF GA PTS GD WP
Vengeance8800952524701.000
Bosnae8710743321410.875
Force Utd8620764018360.750
Knust-SBO8530523915130.625
El Barsa844063631200.500
La Raza8440425112-90.500
Boca835041479-60.375
Industrial Logistics835067749-70.375
i-Quantum FC808025680-430.000
Westside Lexus8080291240-950.000

Svi rezultati Bosnae ove sezone:
DateHome AwayTime/StatusVenue Officials
Sun-Aug 5 Knust-SBO5 - 9BosnaeFinalSoccer
Sun-Aug 19 Boca4 - 8BosnaeFinalSoccer
Sun-Aug 26 Bosnae8 - 7Force UtdFinalSoccer
Sun-Sep 9 Vengeance5 - 4BosnaeFinalSoccer
Sun-Sep 16 Bosnae12 - 3El BarsaFinalSoccer
Sun-Sep 23 Bosnae11 - 4Industrial LogisticsFinalSoccer
Sun-Sep 30 i-Quantum FC0 - 5BosnaeFinalSoccer
Sun-Oct 7 Bosnae17 - 5Westside LexusFinalSoccer

Sljedeca sezona pocinje vec iduce nedjelje.

Sunday, October 07, 2007

Bosnae igra veceras u 7:00 PM

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Bosnae veceras igra posljednju utakmicu u ovoj sezoni protiv posljednje ekipe na tabeli Westside Lexusa. Utakmica pocinje u 7:00 PM.

Monday, October 01, 2007

Trening Mec Bosnae: Zeljo bolji od Sarajeva

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ove sedmice fudbaleri FK Bosnae pojacanji za njihovim podmlatkom odigrali su veoma interesantan prijateljski mec izmedju "Zelje" i "Sarajeva". U redovima "Zelje" su igrali Islam, Adis, Ado, Nedzad H., Vedad, Nihad te podmladak Damir Turko, Edvin Ziga, Nadir Pozegija. U redovima "Sarajeva" su igrali Denis, Mirso B., Mirso P., Safet, Sapko Bicakcic, Juso te podmladak Marin Dokara, Tilen Bicakcic, Adi Bicakcic, Mirza Bicakcic. Bordo tim je bio oslabljen neigranjem Agnesa. Atmosfera je bila nezaboravna, navijaci na tribinama su bili "nauruzani" dresovima i salovima Zelje i Sarajeva a nesto bucniji su bili oni u bordo bojama iako su Plavi imali osmijeh na licima veci dio utakmice. "Zeljini" su prvi dosli do vodstva, ali su i stvorili i seriju od 6 golova te tako poveli sa 6:0. Kasnije do izrazaja dolaze i mladji igraci a u centru paznje su bili oni najmladji Nadir, Adi, Tilen. Konacan rezultat je glasio 10:8 za "Zelju".
Ove nedjelje ekipa Bosnae se ponovo "ujedinjuje", a protivnik je ekipa Westside Lexusa koja se nalazi na zadnjem mjestu na tabeli. Ovo ce ujedno da bude i posljednja utakmica ove sezone, u kojoj nakon duzeg vremena nece uspjeti da osvoji titulu koju su prokockali u utakmici protiv Venegance.

Moguc Pad Nezaposlenosti u BiH


Povodom smrti predsjednika NSBiH-a, predsjednika RS-a, predsjednika FK Modrice, predsjednika Rafinerije u Modrici, potpredsjednika SNSD-a, direktora preduzeca "8. septembar", clana Olimpijskog Komiteta BiH, predsjednika FSRS, docent na fakultetima u Zvorniku i Banjaluci i Bog dragi zna cega sve jos, otvaramo javni konkurs za popunu upraznjenih mjesta.
Sa oslobadzanjem ovoliko drzavnih plata koje su bile usmjerene u direkciji jednog covjeka, moglo bi doci do poboljsanja ekonomskog stanja u samoj nam drzavi!

Richard Gere na Connan Obrian show